Nu skal ploven samle støv i maskinhallen: Forening søger daglig leder

Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK søger en daglig leder, så foreningen blandt andet kan få midler til at øge forskningen og udviklingen af den pløjefri dyrkning.

Der er gang i den hos Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK).

De søger nu en daglig leder til deres arbejde for at kunne få sat ekstra skub i arbejdet for, at flere landmænd lader ploven stå i maskinhallen.

"Vi vil ikke stå og råbe op, men aktivt gøre opmærksom på, at løsningerne på udfordringerne til dels allerede er der. De er både til fordel for os selv som landmænd og til fordel for miljøet. De to ender når sammen," fastslår Hans Dahm og Søren Ilsøe, der henholdsvis er formand og næstformand i foreningen med 475 medlemmer over hele Danmark, i en pressemeddelelse. 

De vil have mere forskning og flere forsøg, som kan give endnu flere fakta om pløjefri dyrkning under danske forhold. 

"Og det skal være forsøg, som er designet, så de ligner det, vi gør i praksis," fremhæver de.

Foreningens daglige leder skal især tage sig af at identificere, beskrive og søge midler til forskning, forsøg og anden udvikling af pløjefri systemer.

CO2-lagring i jorden

Foreningen mener, at der er lavt hængende frugter at plukke ved at lagre CO2 i jorden som organisk materiale.

"Så fjerner vi både drivhusgas og forbedrer jordens dyrkningsegenskaber markant," fremhæver Hans Dahm og Søren Ilsøe.

De to peger på, at pløjefri dyrkning praktiseret efter systemet Conservation Agriculture desuden kan give mange andre miljøgevinster som større biodiversitet i agerlandet og spare en masse brændstof til traktorerne. 

FRDK og dermed foreningens medlemmer lægger også vægt på, at den pløjefri dyrkning praktiseret med minimal jordbearbejdning, efterafgrøder og afgrøderester i kombination med sundt sædskifte kan reducere forbruget af planteværn.

"Men vi mangler både mere viden og incitamenter for os landmænd til at benytte de muligheder, der er i dette alternative system," fastslår Hans Dahm og Søren Ilsøe på foreningens vegne.

Brug for økonomiske incitamenter 

FRDK mener også, at der er brug for ordninger i lighed med dem, som eksempelvis bruges i den tyske delstat Sachsen - og i blandt andet Sverige.

I Sachsen får landmændene hektarpræmier, når de sår efterafgrøder, kører permanent reduceret jordbearbejdning og har grønne striber på markerne med mere.

"I det hele taget kan vi en masse positivt. Men det fordrer viden, ordentlige rammevilkår i kombination med økonomiske incitamenter til os landmænd, når politikerne vil se resultater hurtigst muligt," fastslår Hans Dahm og Søren Ilsøe.

Faktaboks

Kort om Conservation Agriculture

  • ingen eller meget lidt bearbejdning af jorden
  • at planterester bliver efterladt på markerne i kombination med plantedække næsten året rundt
  • en sund rotation mellem forskellige afgrøder

Læs mere her: www.frdk.net 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.