Ny økolog: Teknikker fra udlandet skal hjælpe mig til at blive pløjefri

Planteavler Jens Møller Sørensen håber, at mange ildsjæle ligesom ham vil afprøve teknikker med pløjefri dyrkning på økologisk jord.

Jens Møller Sørensen er nyomlagt økolog med 90 hektar ved Vejen. Han vil kaste sig ud en svær disciplin, som kun få har erfaringer med: Pløjefri økologi.

”Jeg vil ikke smide ploven helt væk fra start. Det tør jeg ikke. Det er altid bedst at gøre sig erfaringer i det små først, men jeg vil lægge arealer væk, hvor jeg undlader at pløje”, siger Jens Møller Sørensen til Mark Plus.

Torsdag vil han fortælle om sine tanker, når rådgivningsvirksomheden Agrovi holder økologifaglig dag i Ringsted.

Teknikker fra udlandet

Særligt to teknikker interesserer ham:

Den ene metode bruges i USA. Her har økologer sået rug, som er spiret frem og har forhindret fremspiring af ukrudt. Så har man sået sojaen direkte i rugen. Omkring maj, når rugen drær, tromles den. Det kan sojaen godt tåle – og den vokser så frem over rugen. I Danmark vil han gøre samme forsøge med at så hestebønner i rug.

Den anden metode, han har set, er fra Tyskland. Her har man efterafgrøder, som destrueres under frosten, ved at en ankerkæde rulles hen over.

”I og med at der er frost, så destrueres de af kæden, og samtidig provokerer det ikke ukrudt til at spire frem”, siger han.

Konkret har han på nuværende tidspunkt en markplan med hestebønner, havre og rug. Men han har – på grund af våde marker – ikke kunnet etablere markerne endnu.

På det meste af jorden vil han vinterpløje, men en andel vil han lægge hvidkløver ud, som han vil så kornafgrøde i. Når hvidkløveret bliver stort nok, vil han enten tromle det eller slå det hårdt mod jorden med slagleskårlægger. Han understreger, at han er usikker på, hvad der vil virke - og at det måske vil tage flere år at finde den rette løsning.

Harvning skaber nye problemer

Generelt er han ikke glad for harvning.

”Harvning er generelt et problem. Du harver for at få ukrudt væk, men så provokerer du til gengæld nyt ukrudt frem ”.

En tredje teknik, han har store forhåbninger til på økologiens vegne, er australske landmænds forsøg med at samle agner efter ukrudt op i mejetærskeren og knuse ukrudtsfrøene. Herved spirer de ikke frem næste år.

Såmaskine skærer igennem afgrødemængder

Jens Møller Sørensen er til daglig bestyrer af et planteavlslandbrug med 2000 hektar i Polen. Her er de gået fra at drive pløjefrit til nu no till.

Ved siden af er han maskinhandler med import af den britiske Weawing -såmaskine, som bruges til no till. I første omgang har han fokus på det polske marked, men har allerede i det små solgt fire-fem maskiner i Danmark. Maskinen har diske, der hælder 25 grader, så den kan rotere rundt og åbne op for sårillen. Det gør, at den kan skære igennem store afgrødemængder, forklarer Jens Møller Sørensen.

Starte i det små

Han håber, at andre økologer ligesom han vil tage måske 10 hektar ud og drive det pløjefrit for at gøre sig de første erfaringer.

”Det er altid en god ide at starte i det små. Nogle går i gang med reduceret jordbehandling på hele arealet med det samme, men det er ikke smart. Man bør ikke stoppe med at pløje fra den ene dag til den anden. Jeg har startet økologisk jordbrug herhjemme for at gøre mig de første erfaringer. Noget kommer til at gå dårligt, men så kan jeg lave det om til næste år”, siger han.

Økologisk pløjefri dyrkning skal starte, ligesom konventionel pløjefri dyrkning gjorde det for efterhånden mange år siden, mener han.

”Der bliver nødt til at være nogle ildsjæle, der synes, det er spændende,” siger Jens Møller Sørensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.