Danske landmænd dyrker i stigende grad selv proteinholdigt foder i stedet for at købe eksempelvis sojaskrå.
Det er især svine- og kvægproducenter, som ønsker at øge selvforsyningsgraden med protein. Derfor har flere landmænd i år sået hestebønner.
»Det kan formodes, at høsten af hestebønner stiger med omkring 48.000 tons på de ekstra 10.000 hektar, der er sået med hestebønner i 2018.
Det svarer proteinmæssigt til ca. 25.000 tons sojaskrå eller omkring 1,6 procent af den danske sojaimport«, vurderer Karen Jørgensen, seniorkonsulent i Erhvervsøkonomi ved Seges til LandbrugsInfo.
Hun tilføjer, at en slagtesvineproducent ved iblanding af 20 procent hestebønner kan spare ca. otte procentenheder sojaskrå i foderblandingen. Det er rundt regnet en halvering af sojaskråforbruget.
Årsagen til, at der ikke kan spares yderligere er, at proteinindholdet i hestebønner er væsentligt lavere end i sojaskrå.
Non-GM foder i fokus
De danske mælkeproducenter har også i stigende grad taget hestebønner med i sædskiftet.
Det skyldes blandt andet, at der ud over den potentielle økonomiske besparelse også er fokus på at tilbyde mælk fra køer, der ikke har fået gmo-foder.
Relaterede artikler
Kommentarer