Ny afgrøde spurter i vejret til dobbelt areal

Arealet med hestebønner er steget fra ca. 14.000 hektar i 2017 til ca. 24.000 hektar i år.

Danske landmænd dyrker i stigende grad selv proteinholdigt foder i stedet for at købe eksempelvis sojaskrå.

Det er især svine- og kvægproducenter, som ønsker at øge selvforsyningsgraden med protein. Derfor har flere landmænd i år sået hestebønner.

»Det kan formodes, at høsten af hestebønner stiger med omkring 48.000 tons på de ekstra 10.000 hektar, der er sået med hestebønner i 2018.

Det svarer proteinmæssigt til ca. 25.000 tons sojaskrå eller omkring 1,6 procent af den danske sojaimport«, vurderer Karen Jørgensen, seniorkonsulent i Erhvervsøkonomi ved Seges til LandbrugsInfo.

Hun tilføjer, at en slagtesvineproducent ved iblanding af 20 procent hestebønner kan spare ca. otte procentenheder sojaskrå i foderblandingen. Det er rundt regnet en halvering af sojaskråforbruget.

Årsagen til, at der ikke kan spares yderligere er, at proteinindholdet i hestebønner er væsentligt lavere end i sojaskrå.

Non-GM foder i fokus

De danske mælkeproducenter har også i stigende grad taget hestebønner med i sædskiftet.

Det skyldes blandt andet, at der ud over den potentielle økonomiske besparelse også er fokus på at tilbyde mælk fra køer, der ikke har fået gmo-foder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.