Ny forædling kan øge udbyttet to procent årligt
Ny forædlingsmetode kan øge kornudbytterne med to pct. årligt. Det kan dermed være vejen ud af mange års stagnerende udbytter i vinterhvede.

For første gang er det lykkedes danske forskere at vise, at der er forskel på forskellige kornsorters roddybde. Det har stor betydning, da dybe rødder kan øge udbytterne, samtidig med at det kan gøre afgrøderne mere robuste og gøre dem i stand til at opsamle næringsstoffer fra de dybe jordlag.

»Hidtil har forskere og forædlere ikke kunnet forædle nye sorter efter rodvæksten. Men det giver det nye rodforskningsanlæg RadiMax ved Tåstrup mulighed for«, siger Lars Bonde Eriksen, landskonsulent hos Seges.

Gennem lange plastikrør i jorden kan røddernes vækst følges, ligesom der er fuldstændig styr på jordens indhold af vand og næringsstoffer i forskellige dybder i jorden. Det har banet vejen for, at genomisk selektion kan bruges målrettet i forhold til at forædle nye sorter med dybe rødder, og det kan ifølge forskere føre til en årlig fremgang i udbytterne på to procent.

Hestebønner klarer sig økonomisk de fleste år - nulpunkt kun 35 hkgMark 25. januar · 13:40

Dog vil der gå 8-10 år, før de første sorter er klar til dyrkning ude hos landmændene.

Kæmpe potentiale

Foreløbige beregninger viser, at man ved at øge roddybden med ti cm i korn kan øge udbyttet med tre hkg pr. hektar.

Men potentialet er langt større. I et af projekterne er målet at udvikle nye afgrøder med 30 procent dybere rodvækst, der producerer 20 procent mere udbytte under tørke, og som optager ti procent mere kvælstof.

Faktaboks

Dybe rødder

  • Planter med dybere rødder er mere robuste, ligesom de under mere ekstreme forhold har bedre adgang til vand og næringsstoffer.
  • Det øger udbytterne og mindsker risikoen for udvaskning af næringsstoffer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.