Ny forskning: Roundup er skadeligt for bier

Glyphosat, der blandt findes i Roundup, er skadeligt for biers indre bakterielle system, ifølge en ny undersøgelse fra University of Texas. Dansk forsker maner til besindighed.

Verdens mest brugte herbicid, glyphosat, er skadeligt for biers indre bakterielle system. Det er konklusionen fra forskere fra University of Texas. 

Forskernes resultater viser, at glyphosat påvirker biernes indre bakteriebalance negativt. Bierne bruger, som mange andre dyr, bakteriebalancen til at bekæmpe infektioner, regulere immunforsvaret og til at optage og nedbryde føde. 

Det betyder blandt andet, at bierne bliver mere følsomme overfor dødelige infektioner og sygdomme. 
Glyphosat kan dermed bidrage til det globale fald i antallet af bier.

Møder kritik

I The Guardian møder undersøgelsen dog kritik fra blandt andet Oliver Jones, kemiker ved RMIT University i Melbourne. 

”Jeg synes, at doserne af glyphosat var rimeligt høje. Undersøgelsen viser kun at glyphosat potentielt kan forstyrre bakterierne i biens mave, ikke at det er det, der er tilfældet i virkelighedens verden”, siger han til The Guardian. 

Også Monsanto, som producerer Roundup, det mest kendte glyphosatprodukt, kritiserer undersøgelsen overfor The Guardian.

”Det er simpelthen ikke rigtigt, at glyphosat har negativ effekt på honningbier. Ingen storskala undersøgelse har fundet en forbindelse mellem glyphosat og den faldende bestand af honningbier. Mere end 40 års robuste og uafhængige videnskabelige undersøgelser viser, at det ikke udgør nogen større risiko for mennesker, dyr og miljøet generelt”, lyder det fra en talsmand for firmaet. 

"Konklusioner er spekulative"

Herhjemme bakker Per Kryger fra Institut for Agroøkologi – entomologi og plantepatologi ved AU´s DCA – Flakkebjerg, op om kritikken

”Det er spekulativt. Oversolgt. Man er sprunget på vognen med døde bier, men har kun data for døde eller hæmmede bakterier i biernes tarm og en del data på bakteriernes opsætning (sic) af glyphosat. Det er mægtigt spændende, men næppe forklaring på bidød.”, siger han til landbrugsavisen.dk.

Han tilføjer, at man først lige er begyndt at forstå hvilke roller de forskellige bakterier har for biernes fordøjelse og for deres forsvar mod sygdomme. Derudover mener han, at der mangler data for biernes overlevelse under naturlige forhold. 

stadig værdifuldt studie

Per Kryger mener, at man ved for lidt om mikroorganismerne i biernes tarm, til at drage sikre konklusioner om deres skæbne ved glyphosatpåvirkning. 

”Trods alt er det vist det mest brugte pesticid, så virkeligt mange bier overlever trods en påvirkning af glyphosat. Om de vil trives bedre, uden glyphosat, med en mere rig eller divers tarmflora, det kan man let forestille sig, men det er ikke vist her”, siger han.

”Uden de skadelige bakterier i biens tarm er der næppe nogen negativ effekt for bierne, ved at deres tarmflora bliver lettere forstyrret. Det kan man tænke sig, og det kan man bestemt ikke udelukke, men man har ikke vist dette, i studiet her.”

Per Kryger mener ikke, at forskerne kan lave den kobling de gør, men at studiet stadig er værdifuldt som studie af dynamikken i biernes tarmflora. 

"Der er for mange huller i deres argumentationskæde, til at koble dette til døde bier. Men at det ingen rolle spiller, kan man heller ikke konkludere", siger han.

Studiet kan læses her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.