Ny hjemmeside skal føre biavlere og landmænd sammen

På bestøverportalen.dk kan biavlere og jordbruge finde hinanden.

Det skal være lettere for biavlere og jordbrugere med behov for bestøvning af afgrøder at finde hinanden.

Derfor har en række biavlerorganisationer i samarbejde med Landbrugsstyrelsen nu lanceret en portal på internettet, hvor de to parter kan få kontakt med hinanden. Hjemmesiden har fået navnet bestøverportalen. Den findes på adressen www.bestoeverportalen.dk og er gratis at bruge.

Siden fungerer altså som en slags elektronisk datingsite, hvor biavlere, der tilbyder bier til bestøvning, og jordbrugere, der har brug for bestøvning, let kan få kontakt med hinanden, fortæller Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelelse.

Der ligger også en række artikler om bestøvning på portalen, og mulighed for kontraktforhold imellem biavler og jordbruger er beskrevet.

Sådan fungerer Bestøverportalen.dk

For at bruge portalen, skal man først oprettes som bruger. Derefter har man en række muligheder.

Som jordbruger kan man enten tilmelde arealer, man gerne vil have bestøvet med bier, eller man kan søge efter bier til bestøvning og derefter kontakte den/de biavlere, man har fundet frem til.

Som biavler kan man enten tilbyde sine bier til bestøvning, eller man kan søge efter arealer, der skal bestøves og derefter kontakte jordbrugeren.

Som jordbruger, skal man angive sine kontaktoplysninger samt, hvor stort et areal og hvilke afgrøder, der skal bestøves. Er man biavler skal man ud over sine kontaktoplysninger angive, hvor mange bifamilier man tilbyder til bestøvning.

Ønsker man at lave en bestøvningskontrakt i forbindelse med leje af bier, kan man downloade en standardkontrakt vedrørende leje af bifamilier til bestøvning på den nye Bestøverportal. 

Frøavlerne glæder sig til at tage den nye portal i brug

”Det er et rigtigt godt initiativ med en datingportal, så det bliver nemmer og mere overskueligt for os som landmænd at finde lokale biavlere til de af vores afgrøder, der kræver bestøvning.”, siger Thor Gunnar Kofoed, formand for Frøsektionen, Landbrug & Fødevarer.

Man kan oprette flere annoncer, hvis man har forskellige afgrøder, der skal bestøves. Hver fjerde uge får man besked om, at man skal man genaktivere sin annonce. Dette skal sikre, at alle annoncer er aktive.

Ifølge Danmarks Biavlerforening giver en lang række afgrøder bedre udbytte efter bibestøvning.

For fremmedbestøvede afgrøder, som hvidkløver og æbler, er bier under blomstringen altafgørende for en god frø- og frugtsætning.

For selvbestøvede afgrøder som raps og jordbær, kan man ofte ikke sige præcis, hvor meget udbyttet stiger. Forsøg med vinterraps har f.eks. vist, at udbyttet stiger 5-30 procent.

Også frøavlernes formand, Thor Gunnar Kofoed, bekræfter nødvendigheden af bestøvning:

”I min hvidkløver har jeg altid benyttet honningbier til bestøvning af hvidkløveren. Der er simpelthen nødvendigt til sikring af udbytte og kvalitet, da de vilde bier ikke er nok til at klare det”, siger han.

Bedre kvalitet af afgrøder

Det er velkendt, at en optimal bestøvning giver større og mere velformede æbler og jordbær, men nye forsøg har vist, at biernes bestøvning ydermere kan føre til øget afgrødekvalitet og holdbarhed.

Eksempelvis stiger olieindholdet i rapsfrø, og raps og jordbær modner hurtigere og mere ensartet. Jordbærrene bliver også rødere og fastere og for nogle sorter, sødere, og ydermere holder bærrene længere i butikkerne sammenlignet med jordbær, der ikke er bibestøvede.

Bierne er altså med til at øge udbytte og kvalitet og hermed afgrødernes markedsværdi, uden at udledningen af eksempelvis gødning og CO2 øges, lyder det fra Danmarks Biavlerforening.

 

Faktaboks

Bestøverportalen

Bestøverportalen.dk, som er gratis at bruge, er oprettet af biavlsorganisationerne (Danmarks Biavlerforening, Danske Biavleres Landsforening, Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere, ErhvervsBiavlerne) med støtte fra Landbrugsstyrelsen – Miljø- og Fødevareministeriet.

Siden drives til dagligt af Danmarks Biavlerforening.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.