
Danske forskere har udviklet en kornsort, der består af forædlede varianter af både nutidige og oldgamle bygsorter.
Kornsorten har, ifølge forskerne, en sundhedsfremmende effekt og kan i fremtiden være med til at forebygge overvægt og diabetes.
Det skriver Aarhus Universitet på deres hjemmeside.
Kim Hebelstrup, lektor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet forklarer, hvordan han har været med til at udvikle en ny kornsort med sundhedsfremmende egenskaber.
”Nye og præcise forædlingsmetoder giver mulighed for at udvikle højværdiafgrøder med unikke egenskaber, og til et specialiseret formål og marked.
I en række projekter har vi fokuseret på at udvikle byg med helt unikke typer af kulhydrater, som potentielt gør dem særligt egnede til at kontrollere niveauet af blodsukker, som en mulig sundhedsfremmende effekt hos raske mennesker og i behandling af mennesker med type-2 diabetes,” fortæller han.
Gennem forædlingen optimeres kornets indhold af stivelse, så kun den sunde del af stivelsen er tilbage.
Den kaldes resistent stivelse, og virker ved, at den kun i begrænset omfang øger blodsukkeret efter et måltid.
10 procent af danskerne har diabetes
Projekterne er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Seges, Aarhus Universitetshospital og spin-out virksomheden Plantcarb Aps.
Disse er startet af og baseret på forskning i afgrøders kulhydrater og stivelse, lavet af Kim Hebelstrup, AU og Andreas Blennow, KU.
Halvdelen er alle danskere er overvægtige, og mere end 10 procent har type 2-diabetes. Ud over den enkelte patients alvorlige sundhedsmæssige udfordringer koster diabetes og overvægt hele samfundet rigtig mange penge. Diabetesforeningen anslår, at diabetes alene i Danmark er skyld i udgifter på op mod 30 mia. kroner årligt.
Læs mere om udviklingen af den nye kornsort i næste nummer af fagamagsinet MARK, der udkommer tirsdag 1. februar.
Faktaboks
Webinar om ny kornsort
- På et webinar i forbindelse med Plantekongres 2022 fortæller Kim Hebelstrup, hvordan man gennem særlige forædlingsteknikker er nået frem til denne nye kornsort, samt hvordan det potentielt kan være med til f.eks. at forebygge diabetes.
- Webinaret finder sted torsdag d. 20. januar kl. 14.15 – 15.00
Relaterede artikler
Kommentarer