Ny lugerobot klar til at pukle i roemarken hos 10 landmænd
En nyudviklet så- og lugerobot skal stå sin prøve her i foråret, hvor den skal ud og rense roer hos 10 landmænd.

Den nyudviklede sønderjyske så- og lugerobot, Farmdroid, er klar til brug i praksis i marken hos 10 landmænd.

Her skal den i første omgang så og rense roer - fortrinsvis økologiske. Men det er meningen, at den skal udvikles til mange arbejdsfunktioner: Jordbearbejdning, gødskning, udbringe nyttedyr mod skadedyr/sygdomme og høste.

»Robotten bruger ikke kamera som mange andre rensere. Så når den renser, kræver det, at den ved nøjagtig, hvor planterne står.

Det gør den, fordi vi bruger gps, allerede når robotten sår roerne. Den husker, hvor de enkelte planter står, og kan derfor rense ikke alene imellem rækkerne, men også inde i rækkerne.

Det sker ved, at en lille mekanisk arm kører ind og ud imellem hver plante hele tiden«, fortæller Kristian Vest Warming fra Farmdroid.

Robotten har en kapacitet til at så og renholde 20 hektar. Den kører langsomt, 0,5 til 0,8 km i timen, og bruger en uge på at køre over 20 ha. Derpå starter den forfra.

Robotten er CO2-neutral og arbejder døgnet rundt. Den er sikkerhedsgodkendt til at må køre uovervåget. Markerne skal ikke afgrænses, fordi den kører så langsomt.

Læs mere om Farmdroid robotten i næste nummer af Magasinet MARK nr. 3, 2019, som er en Special-udgave på 60 sider om gødning og planteværn. Magasinet udkommer 5. marts.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.