Ny model for varsling mod Septoria er klar - bladfugt tæller med
Antal timer med bladfugt inkl. dug tæller med i den nye model fra Seges.

I mange år har septoria-bekæmpelsen været baseret på antal regnvejrsdage. Men nu introducerer Seges en ny model til at vurdere behovet for septoriabekæmpelse i hvede. Den medtager ikke kun regnvejrsdage, men også bladfugt.

»Vi er lige blevet klar med et nyt beslutningsstøtteværktøj for Septoria i CropManager.dk, der viser antal sammenhængende timer med bladfugt - baseret på oplysninger fra DMI’s vejrstationer.

Bladfugt måles ikke direkte. Men der opsummeres antal timer med over 85 pct. luftfugtighed - eller timer med over 0,2 mm nedbør i timen«, fortæller Carsten Fabricius, afdelingsleder på Seges.

Bladfugt tæller nu med

Det nye værktøj viser ved hjælp af kurver antal sammenhængende timer med bladfugt pr. dag (inkl. nedbør).

Når der opnås 20 timers sammenhængende bladfugt i en modtagelig vinterhvedesort, vil kurven for modtagelige sorter gå i et rødt område. Så er risikoen forhøjet, og det er tid til at træffe beslutning om bekæmpelse.

I de mindst modtagelige sorter (modtagelighedsgruppe 1 i Sortinfo) som f.eks. Sheriff og Informer, er der først risiko fra 22 timers bladfugt.

»Man kan også se en prognose for de kommende dages bladfugt. Det kan hjælpe landmanden med at træffe en beslutning, hvis han er i tvivl, om han skal sprøjte«, siger Carsten Fabricius.

Efter en svampesprøjtning vil man kunne se en 10 dages grøn lukkeperiode, hvor hveden er beskyttet. Det kræver dog, at man husker at registrere svampebehandlingen i Farmtracking/Cropmanager.

Svagheder i modellen

Data om nedbør og bladfugt i modellen hentes ikke direkte i landmandens mark, men fra DMI´s grid. Der er 243 DMI målestationer fordelt over hele landet, og nogle steder kan der være lidt langt imellem dem. Så nogle har måske helt op til 25-30 km til en målestation.

Og i bygevejr vil det selvfølgelig ikke være nær så pålideligt som en regnmåler ved gården eller i marken, erkender Carsten Fabricius.

»Vi skal stadig bruge den gamle model med antal regnvejrsdage på selve bedriften. Det skal man holde øje med. Men det kan med fordel kombineres med den nye, som er et mere visuelt værktøj, der giver et hurtigt overblik, og som kan hjælpe med at tage beslutning om evt. svampebekæmpelse«.

Seges arbejder på at få koblet alle lokale vejrstationer fra Fieldsense og Ranch System, der står i marker og forsøg, på modellen. Når det lykkedes, bliver modellen rigtig god.

Den nye fugtmodel har været afprøvet i landsforsøg og forsøg på Aarhus Universitet i 2014-2015 og 2017-2018, og været testet på historiske data. Den har klaret sig på niveau med den gamle model (antal regnvejrsdage) som bruges i Plante- værn Online - men ikke bedre.

Det kræver abonnement til CropManager/MarkOnline at få adgang til beslutningsstøtteværktøjet Septoriavarsling. Pris: 2.650 kr. op til 200 ha.

Faktaboks

Hidtidig 
septoria-model:

  • 4 dage med nedbør (over 1 mm) fra vs. 32 (2. knæ) udløser bekæmpelse af septoria i modtagelige sorter.
  • 5 dage med nedbør fra vs. 37 (faneblad synligt) udløser bekæmpelse af septoria i mindre modtagelige sorter.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.