Ny såmaskine skal graduere udsæd og øge udbyttet
Planteavler Lasse Jensen har investeret i en ny såmaskine, der kan graduere udsædsmængden. Målet er ikke at spare udsæd, men at opnå en ensartet plantebestand.

"Det er første gang, jeg prøver at graduere udsædsmængden ud fra tildelingskort. Men det har kørt upåklageligt«, siger Lasse Jensen fra Allingåbro på Djursland.

Han er helt afklaret med, at han samlet betragtet ikke bruger mindre udsæd ved at graduere udsædsmængden.

Men han håber, at han ved at skrue ned for udsædsmængden i lavninger og skrue op på bakketoppe og foragre får en ensartet afgrøde. Det giver nemlig det bedste udgangspunkt for at avle et godt udbytte på hele arealet.

Derudover minimerer det risikoen for lejesæd, ligesom der skal en mindre indsats til mod ukrudt, hvis der ikke er områder i marken, hvor afgrøden er åben.

Graduering i fem trin

Gradueringen af udsædsmængden sker ud fra satellitbilleder af forfrugten.

Normalt anbefales det, at gradueringen foretages ud fra satellitbilleder fra sidst, der var samme afgrøde på den pågældende mark.

Det lod sig desværre ikke gøre hos Lasse Jensen.

»Jeg har haft vinterhvede på de to marker, hvor jeg i dette forår har sået i alt 46 hektar vårbyg. Gradueringen af vårbygudsæden er derfor sket ud fra satellitfoto af vinterhveden 30. oktober 2017«, fortæller Lasse Jensen.

Han tilføjer, at han har overført data fra satellitbillederne til CropSat. Derefter har han lavet et kort, hvor udsædsmængden er gradueret i fem trin.

Læs mere om bedriften og Lasse Jensens planer om at graduere udsæd i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer i næste uge. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.