Betalt indhold af BASF

Ny strategi: Sådan bekæmper du nu svampesygdomme i frøgræs

Med godkendelsen af Balaya i frøgræs er erstatningen for Bell og Viverda nu på plads. Det mener flere eksperter, der med udgangspunkt i midlernes aktivstoffer har sammensat den nye opskrift på svampebekæmpelse i frøgræs.

Frøavl er i øjeblikket en historisk god forretning, og frøavlerne kunne i december 2021 glæde sig over, at acontoafregningen fra DLF i gennemsnit lå på godt 16.000 kr. pr. hektar. Med så høje afregningspriser gælder det for frøavlere om at værne om udbytterne.

”Svampemidlerne Bell og Viverda fra BASF var rigtig gode svampemidler. De har været rygraden i svampebekæmpelsen i frøgræs indtil nu, hvor de er udgåede. Men vi har en ny effektiv svampestrategi klar, hvilket er vigtigt særligt nu, hvor priserne er høje,” forklarer agronomy manager ved BASF, Jakob Skodborg Jensen.

”Og med en effektiv svampebekæmpelse opnås et højere frøudbytte, bedre bestøvning, bedre frøvægt og højere spireprocent. Derfor er Balaya i frøgræs en rigtig god nyhed for de danske frøavlere.”

Ny kombinationsbehandling optimal for avlerne

Sidste år fik BASF den godkendelse af Balaya til bekæmpelse af svampesygdomme i hvede, som mange landmænd længe havde ventet på. Midlet indeholder Revysol, som er det første isopropanol triazol på markedet, der giver en langvarig beskyttelse mod septoria i hvede.

I frøgræs har avlerne ligeledes adgang til dette nye svampebeskyttelsesmiddel, der i kombination med et andet nyregistreret middel til frøgræsavlerne, Entargo, giver avlerne en ny løsning, der tager over for Bell og Viverda.

Entargo er et nyt middel, der indeholder aktivstoffet boscalid. Bell bestod af boscalid og epoxiconazol, der ikke længere er på markedet. For at lave en løsning der svarer til Bell og Viverda, skal der desuden bruges et triazol, der er effektivt mod rust. Her kan epoxiconazol erstattes med tebuconazol, som blandt andet er aktivstoffet i Orius Max.

”Kombinationen af vores nye produkter, Balaya og Entargo, samt et triazol resulterer i en langvarig beskyttelse mod svampeangreb og en meget hurtig regnfasthed. Dertil har Balaya en stærk kurativ effekt, hvilket yderligere gør den nye kombinationsbehandling optimal for avlerne,” fortæller Jakob Skodborg Jensen.

Sponsoreret BASF

Til ny strategi til svampebeskyttelse i frøgræs anbefales det nye middel, Balaya, efter Bell og Viverda er udgået. Foto: Jakob Skodborg Jensen

Sådan opnår du et optimalt udbytte

Jakob Skodborg Jensen fra BASF bakker op om denne anbefaling til at beskytte frøgræsset mod svampeangreb. Selv har han udviklet en anbefalet strategi til avlerne.

”Vi har lavet en teknisk løsning, hvor kombinationen af aktivstoffer har en rigtig god virkning i frøgræs,” siger Jakob Skodborg Jensen, og uddyber:

”For at opnå hvad der svarer til en halv liter Bell, skal der anvendes 0,24 l/ha Entargo tilsat for eksempel 0,25 l/ha Orius Max eller Folicur Xpert. Dette resulterer i, at forholdet mellem boscalid og det anvendte triazol er svarende til formuleringen i Bell. I kombination med en fanebladssprøjtning med 0,75 l/ha Balaya er beskyttelsen optimal.”

Blandingen kan benyttes i alm. rajgræs, strandsvingel og hundegræs med en til tre svampebehandlinger, afhængigt af om der er tidlige sygdomme i græsserne. Rødsvingel bør få en til to behandlinger alt efter behov.

På samme måde som i hvede skal Balaya i frøgræs anvendes på fanebladet i stadie 39. Balaya må anvendes mod svampesygdomme i frøgræs senest 31. maj.

Læs alle blandingsforhold i faktaboksen herunder.

Faktaboks

Svampebekæmpelse i frøgræs

Jakob Skodborg Jensens anbefaling til en god beskyttelse.

  • St. 32 - 0,3 l/ha Comet Pro + 0,3 l/ha Orius Max + Medax Top / Trinexapac
  • St. 39 - 0,5-0,75 l/ha Balaya + Medax Top / Trinexapac
  • St. 59-65 - 0,25 l/ha Entargo + 0,25 l/ha Orius Max / Folicur Xpert

Emneord sponsoreret, BASF, mark, svampesygdom, frøgræs, strategi, svampebekæmpelse, Balaya

Betalt indhold af BASF

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.