Ny undersøgelse viser stor forskel på vårbygsorters tendens til afskalning

Lokalitet og sort har haft stor betydning for niveau af afskallede bygkerner, viser analyser, som Seges har lavet.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter på Mark Plus. Vi har valgt, at du i dag kan læse artiklen uden login.

Der er stor forskel på niveauet af afskallede vårbygkerner afhængig af, hvor i landet vårbyggen er blevet dyrket, ligesom der er stor forskel på, hvilken sort man har dyrket.

Det viser en undersøgelse, som Seges har lavet ved at analysere otte udvalgte vårbygsorter fra de fire landsforsøg ved Hjørring, Holstebro, Odense og Holeby.

Klima betyder mest

»Der er stor forskel på niveauet af afskallede kerner i de fire forsøg.

I Hjørring har alle sorter mindre end seks procent afskallede kerner, mens niveauet på de andre lokaliteter ligger fra fem til 20 procent«, siger Lars Bonde Eriksen, landskonsulent hos Seges.

Han tilføjer, at den største andel af afskallede kerner blev fundet i KWS Irina, som med et gennemsnit på 15,6 procent afskallede kerner adskilte sig fra de øvrige sorter.

Flair havde i gennemsnit 11,1 procent afskallede kerner, Laureate havde 8,4 procent, RGT Planet havde 6,4, mens Crossway havde 4,9 procent afskallede kerner.

Lars Bonde Eriksen understreger, at den væsentligste årsag til afskalning er klimaet i det enkelte år.

Han tilføjer dog, at resultaterne fra undersøgelsen peger på, at man kan mindske risikoen for afskalning gennem sortsvalget.

Faktaboks

Afskallede bygkerner

  • Klimaet i det enkelte år er den væsentligste faktor.
  • Tilbøjeligheden til afskalning varierer fra sort til sort.
  • Hård tærskning giver øgede problemer med afskallede kerner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.