
En stor og en meget lille. Robot. Fra Frankrig.
Det præsenterede Agrorobtech for første gang for de danske landmænd på Agromek i sidste uge.
Markrobotterne kommer fra franske Naio Technologies, som siden 2011 har været en af Europas førende producenter af robotter til landbrug, vingårde og specialafgrøde-producenter.
Det er første gang Naio's markrobotter træder ind på det danske marked.
- Det er helt nyt, at Naia nu er repræsenteret i Danmark. Vi er blevet officielle forhandlere og importører af Naio autonome markrobotter til landbrug og gartneri i Skandinavien, hvor vi har fokus på Danmark, Norge og Sverige, fortæller salgsdirektør i Agrorobtech Marcus Nyberg Bech.
Fokus på to robotter - har fire
Naio Technologies producerer fire forskellige autonome markrobotter. Men kun de to af dem var med på Agromek - og det bliver også dem, Agrorobtech i første omgang fokuserer på til det danske marked.
- Vi har to robot-modeller til landbrugsbranchen. Den store redskabsbærer "Orio", der er spritny, kom til Danmark for første gang for to uger siden. Modellen vi har med, er blot Orio robot nummer 9 i produktionen. Den anden robot er den lille "Oz", der i år har kørt på leasingbasis i Danmark i marker med græskar, rabarber og juletræer. Der har kørt tre robotter i Danmark og en i Sverige i år, fortæller Marcus Bech.
- Begge modeller kommer vi til at lave demokørsel med i de danske, norske og svenske marker i 2023.
De to andre modeller er ikke i Danmark endnu. Den ene hedder "Jo", og er til skov og juletræer. Den kører på bælter. Den anden hedder "Ted", og er en portal til vindyrkning.
- Men de kan hurtigt komme. Især er vi interesseret i at få "Jo" - der ligner den lille Oz i størrelse - til Danmark snart, siger han.
Orio redskabsbærer
Markrobotten Orio har både kamera og GPS. Dens force er at radrense/luge frem for at sprøjte - og den kan komme rigtig tæt på planterne, og fjerner ukrudt med høj præcision. Men den kan også mere end at luge - den er også redskabsbærer med et trepunktsophæng, så alle typer af landbrugsmaskiner i princippet kan sættes på.
Naio's Orio markrobot på Agromek. Den vejer 1.200 kilo, har firehjulstræk og måler: 4,17 meter x 1,50-2,20 meter x 2,10 meter. I midten ses redskabet, der sidder i et trepunktsophæng. Foto: John Christensen.
- Orio kan bruges til at så, luge, behandle, indsamle data og meget mere - alt efter hvilket redskab man hænger på den. Den kan køre i sukkerroer, majs, kartofler, løg, gulerødder, pastinak, kål, porrer, blomkål, salat, forskellige krydderurter og mange andre afgrøder, der mindst er sået på 50 cm's rækkeafstand, fortæller Marcus Bech.
Han mener ikke, den er aktuel i korn - endnu. Her kan den ikke konkurrere med traktor og en bred ukrudtsharve. Men det regner han med, den kan på sigt.
- Orio har fleksibel sporvidde fra 1,80 til 2,20 meter, og kører med en hastighed på op til fem kilometer i timen. Den er selvfølgelig selvkørende og navigerer autonomt rundt i marken med en præcision på to centimeter via et system kombineret af RTK GPS-signaler og andre sensorer. Den registrerer afgrøderækkerne, og justerer værktøjerne til at luge så tæt på planterne som muligt, fortæller Marcus Bech.
Han tilføjer, at der i 2023 også bliver sat en masse kameraer på robotten.
Orio er 100 procent elektrisk, og kører på lithium batterier. Den kan køre op til otte timer per opladning - også når solen ikke skinner.
Man skal stadig være tæt på Robotten i marken
Meningen med markrobotterne er, at de skal køre rundt i marken og klare arbejdet på egen hånd, mens landmanden sidder inde på kontoret og planlægger og sætter opgaver i kø til robotten - eller robotterne, fortæller Gitte Nyberg Bech, der er direktør i Agrorobtech.
- Det er ønskescenariet - men sådan er det ikke helt endnu. Markrobotter som Orio (og AgroIntelli's Robotti, red.) er for tunge og kører for stærkt til at de må køre på egen hånd i marken - som reglerne er nu. De er ikke CE-godkendt til det, og skal stadig være under tæt opsyn, mens de arbejder. Også selvom de er udstyret med rigtig mange sikkerhedsanordninger, så de straks stopper, hvis de er ved at køre ind i noget, fortæller Gitte Bech.
Der er dog forlydender om, at denne type markrobot bliver CE-godkendt i løbet af 2023, siger hun - og håber meget på, at det holder stik. For de nuværende regler er en meget stor barriere for, at markrobotter for alvor kan holde sit indtog i markerne.
Den lille OZ-robot passer små arealer selv
Oz-robotten er i modsætning til Orio-robotten meget lille og let - og kører heller ikke ret stærkt. Den er derfor CE-certificeret til at køre i marken på egen hånd. Den er så lille, at den nærmest kan blive væk, når den kører mellem afgrøderækkerne.
Naio's lille Oz robot ses forrest - bagved ses Orio robotten. Der er stor forskel på størrelsen. Oz vejer kun 150 kilo, og kører derfor med minimalt jordtryk. Den måler: 0,98 meter (uden værktøjsholder) x 0,42 meter (dog 0,65 meter med tvillingehjul) x 0,83 meter, og trækker på alle fire hjul. Foto: Merete Hattesen.
- Oz er til meget mindre skala end Orio. Dens hovedopgave er at så og rense. Den kan enten tænkes som en del af en flåde af små robotter. Eller som en alsidig "landbrugsassistent" til gårdbutikker, der ønsker at skalere produktionen op - men ofte går død i al det ekstra manuelle lugearbejde. Og det er her, Oz kommer ind i billedet - nemlig til at erstatte en mand med en hakke. Den skal dog ikke erstatte landmanden - men tværtimod hjælpe ham, fortæller Marcus Bech.
Takket være dens RTK GPS kan Oz arbejde i mange forskellige afgrøder, for eksempel jordbær, græskar, løg, gulerødder, salat, spinat, selleri, kål, hvidløg, juletræer og frøproduktion. Så den er meget velegnet til grøntsagsproducenter, planteskoler og frøproduktion, siger han.
- Oz er en multifunktionel robot, der helt selvstændigt kan både så, harve, luge, sprøjte, slå græs og hente og bringe afgrøder i kasser. Den kan tilpasses med mange forskellige redskaber, for eksempel såmaskiner, børster, plovskær, harver m.v.
Den kører op til 1,8 kilometer i timen. Den kan køre otte timer per opladning - det svarer til op til 0,1 hektar i timen - eller 0,8 hektar på en opladning.
Priser
- Den lille Oz koster 250.000 kroner plus moms. Der kører mellem 200 og 300 af den rundt om i Europa. Den store Orio koster 1,8 million kroner plus moms - og er som sagt spritny. Begge er med i Teknologi-puljen, fortæller Marcus Bech.
Relaterede artikler
Kommentarer