Nye højtydende hvedesorter på vej til efterår 2019
DLG er klar med 3-4 nye og meget lovende vinterhvedesorter til efteråret - men der er også nyt i på maltbygfronten.

"På hvede kommer der til at ske rigtig meget til efteråret, hvor vi er klar med 3-4 super højtydende sorter, der ligger 4-5 pct. højere i udbytte end de hidtidige hvedesorter".

Det fortalte Andreas Østergaard fra DLG Øst til de mange tilhørere på DLG Vækstforum i Ringsted tidligere i dag (9. januar).

Det er sorterne Kvium, KWS Extase, LG Skyscraber og Drachmann, hvor sidstnævnte udbyttemæssigt ligger lidt under de tre andre.

"De nye sorter har samme gode niveau for vinterfasthed som de kendte sorter, og har klaret vinteren 2017/18 fint, trods op til 49 frostdøgn med ned til 13 minusgrader".

Kvium

Den nye sort Kvium fra Sejet er meget højtydende. Den har et forholdstal for udbytte i de sidste tre års landsforsøg på 109 i 2016, 104 i 2017 og 106 i 2018.

Til sammenligning ligger de to mest dyrkede sorter i år, Sheriff på forholdstal 103 i 2016, 100 i 2017 og 101 i 2018 - og Benchmark på forholdstal 105, 101 og 98.

"Kvium har god resistens mod meldug og gulrust - men betaler for god pasning mod setoria og brunrust. Og så bør den vækstreguleres", fortæller Andreas Østergaard.

Kvium er en krydsning imellem sorten Torp og krydsningssorten Stigg x Hereford.

KWS Extase

"KWS Extase er en super sund, kortstrået og højtydende sort med et højt proteinindhold. Den kan både bruges til brød og foder, da den er på Landbrugsstyrelsens brødhvedeliste. De sidste tre år har den givet et forholdstal på 105 i 2016, 100 i 2017 og 105 i 2018 i Landsforsøgene", fortæller Andreas Østergaard.

Samtidig har sorten en supergod resistens mod meldug, gulrust, brunrust og septoria. Og er derfor velegnet både hos konventionelle og økologer.

"KWS Extase har markedets laveste merudbytte for svampebekæmpelse. I 2017 var det kun på 7,5 hkg pr. ha i snit", fortæller han.

KWS Extase er en lillesøster til KWS Zyatt - men bedre på udbytte og sundhed.

LG Skyscraber

"Den nye foderhvedesort LG Skyscraber ligger en tand højere i udbytte end KWS Extase. De sidste to år har den givet forholdstal 106 og 108 i landsforsøgene",  fortæller Andreas Østergaard.

LG Skyscraber er kortstrået og stråstiv, og har god resistens mod meldug og gulrust. Sorten er en krydsning imellem sorten KWS Santiago og en krydsningssort.

Drachmann

"Hvedesorten Drachmann har et højt udbytte, en kraftig vækst og fornuftige stråegenskaber. Og så har den en rigtig stærk meldugresistens og en god septoriaresistens", fortæller Andreas Østergaard.

Den har et forholdstal for udbytte i de sidste tre års landsforsøg på 103 i 2016, 100 i 2017 og 103 i 2018.

Maltbyg

Også på maltbygfronten er der nyt på vej.

"Vores nye, kommende maltbygsorter på vej hedder Cosmopolitan og Prospect. Det er dem, vi håber på som fremtidige maltbygsorter", fortæller Andreas Østergaard.

Det er dog en lang proces at få nye maltsorter godkendt og accepteret hos aftagerkæden.

"Flair og Laureate blev i november 2018 godkendt i det danske maltbyg program »Danish Preferred«. Det er første skridt - men et vigtigt skridt - selvom de stadig mangler flere af malteriernes fulde accept".

DLGs store maltbygsorter i 2019 bliver RGT Planet og KWS Irina, der er meget afsætningssikre. DLG forventer, at RGT Planet bliver den største maltbygsort i både 2019 og 2020.

"Laureate og Flair er mindre afsætningssikre, og der skal laves kontrakt inden såning af disse sorter, hvis man vil afsætte dem til malt", siger Andreas Østergaard.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.