Nye regler for triazoler ændrer svampestrategier

Reglerne gælder for tre triazoler og bejdsemidler med triazolerne. Tidlig brug tæller hårdest. Reglerne slår dog først fuldt igennem næste år.

I januar blev det vedtaget at skærpe triazolreglerne meget kraftigt.

Det betyder, at hvis vi fortsætter med samme praksis som hidtil, står vi alle sammen til krydsoverensstemmelse«, fortalte planteavlskonsulent Mads Munkegaard fra Patriotisk Selskab på deres årlige planteavlskonference i forrige uge.

Men hvorfor er triazolreglerne pludselig blevet nødvendige at stramme?

Derfor stramninger

Når sprøjtemidler lander på jorden, bliver de bl.a. spist af mikroorganismer og omsat til CO2 og vand i jorden. Men noget bliver også til metabolitter (nedbrydningsprodukter), og flere kendte triazoler har en fælles metabolit (1,2,4-triazol), forklarer Mads Munkegaard.

Ved overvågning har man set en stigning af denne metabolit i grundvandet. Og der har været pres på Miljøstyrelsen for at gøre noget.

Derfor har de nu fastsat nye regler for tre triazoler (tebuconazol, difenoconazol og metentrifluconazol), som nedbrydes til 1,2,4-triazol.

»Når man sprøjter korn tidligt på vækstsæsonen, hvor afgrøden ikke fylder så meget, lander meget af kemien på jorden og kan udvaskes - i forhold til senere sprøjtninger, hvor det meste lander på planterne. Derfor er der kommet strenge restriktioner på især tidlige kørs ler, som fremover tæller højt i triazolregnskabet«, siger han.

Påvirker strategi i korn

Det har siden 2016 været forbudt at bruge mere end 100 pct. dosering i alt. Sådan er det stadig - nogle midler tæller bare hårdere nu.

»De nye regler kommer til at påvirke svampestrategierne i korn, f.eks. i hvede, hvor man skal undlade tidlig sprøjtning med Orius Max. Den tæller meget højt - alene 100 pct., og så er der ikke plads til flere behandlinger«, siger Mads Munkegaard.

Undlader man Orius Max, når man med de øvrige tre svampesprøjtninger i tabellen op på i alt 109 pct., som også er for højt. Men hvis man i den sene akssprøjtning udskifter Folicur Xpert med Comet Pro, som ikke belaster triazolregnskabet, havner man på 90 pct. i alt.

Og skulle det være nødvendigt med en tidlig sprøjtning i gulrustmodtagelige sorter, kan man i stedet for Orius Max bruge Comet Pro, siger han.

»Den nye løsning er jævnbyrdig - men dog 34 kr. pr. ha dyrere uden den tidlige sprøjtning og 74 kr. dyrere med«.

Ifølge Miljøstyrelsen gælder de nuværende regler stadig i 2022, da der hovedsagelig bliver solgt dunke med gamle etiketter. Der er sat frist for brug og besiddelse af de produkter, som får nyt navn og registrerings nr. på grund af  begrænsningerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.