Nye regler vedtaget: Udsigt til flere GMO-afgrøder i Europa

Europa-Parlamentet bakker op om nye GMO-regler, der "renationaliserer" beslutningen om, hvorvidt landmænd må plante GMO-afgrøder.

Europa-Parlamentet har i dag under en plenarsamling i Strasbourg besluttet at godkende, at de enkelte medlemslande selv kan beslutte, om de vil tillade GMO-lovgivning.

Selv om hun er skeptisk over for GMO-afgrøder, så er det en god løsning, mener Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

"Som det er i dag, så når EFSA (EU's fødevareagentur, red.) har godkendt en GMO-afgrøde, så er den frikendt for negativ miljøpåvirkning, og så er det med den nuværende lovgivning svært at holde afgrøden væk," siger Christel Schaldemose til Landbrugsavisen.dk.

Medlemslandene har allerede - blandt andet efter pres fra Italien og modstand fra Frankrig - nikket ja til de nye regler.

"Det betyder sandsynligvis, at der bliver mere GMO i Europa," siger Christel Schaldemose, der er stedfortrædende medlem af af parlamentets miljøudvalg.

Nødvendigt med nye regler

Hun mener, at løsningen har været en fin mellemvej.

"Der er så stor uenighed landene imellem, men også på borgerplan. Så det er en pragmatisk løsning, vi har fundet," siger Christel Schaldemose.

Reglerne giver også lande mulighed for at forbyde GMO'er.

"Danmark kan holde fast i en relativt restriktiv GMO-politik," siger Christel Schaldemose, der selv er skeptisk over for GMO'er.

Finde løsning hvis det spreder sig

GMO-afgrøder er typisk designet til ikke at kunne sprede sig af sig selv, men kritikere mener, at der stadig er en risiko for, at det kan ske. Eksempelvis kan vinden bære frø ved såningen fra én mark til en anden.

”Sker der en uhensigtsmæssig forurening over marker og landegrænser, så må vi jo gøre noget ved det," siger Christel Schaldemose.

"Vi håber ikke, det sker, men vi håber, at vi kan finde løsninger i fremtiden, så der ikke er landmænd, der kommer i klemme," siger hun og efterspørger en kompensationsløsning.

Sikkerhedsafstand på 150 meter

De eksisterende regler siger, at lande ved risiko for forurening med pollen fra GMO-afgrøder over til ikke gmo-marker skal træffe de nødvendige foranstaltninger til at undgå dette. Det skal gøres nationalt.

I Danmark har vi sat en 150 meters sikkerhedsafstand. Dette ændres der ikke på, oplyser Christel Schaldemose.

Det nye er, at der lægges op til at for eksempel Tyskland og Danmark kan have forskellige regler på GMO-området.

"Derfor siger vi i lovgivningen, at der skal de træffes foranstaltninger til at forhindre forurening hen over landegrænser," siger Christel Schaldemose.

Så mellem Danmark og Tyskland skal der laves regler, der sætter en sikkerhedsgrænse op.

Emneord gmo

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.