Nye skadedyrs-resistente rapssorter under udvikling 

Et britisk forskningsteam har netop modtaget midler til at begynde at udvikle rapsjordloppe-resistente rapssorter. 

De voksne rapsjordlopper æder bladene på de nyetablerede rapsafgrøder om efteråret, hvilket har store konsekvenser for udbytterne.

Skadedyrene er i særdeleshed blevet et problem efter EU-lovgivningen forbød brugen af neonikotinoider i 2013, som ellers havde været effektiv i kampen mod jordlopperne. Samtidig ses en voksende resistensudvikling indenfor pyrethroider, hvilket ifølge forskerne gør, at nye løsninger er nødvendige.

Det er forskere fra John Innes Center (JIC) og Rothamsted Research, der sammen med syv planteavlsvirksomheder skal stå for at finde en løsning på skadedyrsproblematikken. 
Puljen, der skal hjælpe forskerne i mål med projektet, består af £1,8 mil (15,6 mil danske kroner, red.). 
Det skriver mediet Farmers Weekly.
 

Store udbyttetab

I Storbritannien estimerede man i 2016/17, at skadedyrsangreb fra rapsjordlopper medførte et udbyttetab på op til 6,4 procent. I andre lande var dette tal på op til 15 procent. I Storbritannien skete der et fald i rapsudbytterne på 35 procent i perioden fra 2012-2019.

For at komme problematikken til livs, skal man ifølge forskerne dyrke rapssorter, der er resistente overfor rapsjordlopper. Men det er først nu, arbejdet med at finde resistente rapssorter begynder.

Forskerne vil undersøge det præcise genetiske område, hvor de ansvarlige gener for velsmagende blade sidder - set fra skadedyrets synspunkt. I samarbejde med planteavlsvirksomhederne benytter man efterfølgende de kommercielle sorter til at kortlægge deres genetiske egenskaber. Det vil sige om de er mere eller mindre resistense overfor rapsjordloppeangreb. 
 

Syv planteavlsvirksomheder 

De involverede planteavlsvirksomheder i forsøget er DVS, KWS, Limagrain, Bayer, Elsoms, RAGT og LS Plant Breeding og AHDB.

Sam Cook, der er videnskabelig leder på projektet, fortæller, at hun og kollegaen Frederic Beaudoin først skal undersøge rapsjordloppers foderpræferencer, deres levevilkår og udviklingen af deres larver 
Først vil de køre et feltforsøg for at undersøge de forskellige genotyper for larver og voksne lopper i forhold til foderpræferencer for rapsblade. Derefter vil de undersøge indholdet af glukose, glucosinolater m.m. i bladene. 

”Ved at dyrke raps der er resistens overfor skadedyr kan vi udfase brugen af insekticider, og dermed sikre en britisk produktion der medvirker til biodiversitet på landbrugsjord”, fortæller Sam Cook.

Man har allerede etableret en avlsbestand på forskningsinstituttet JIC, hvor man vil forske i jordloppernes livscyklus og foderpræferencer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.