Nye svampemidler er markant bedre end de gamle

Nye forsøg se sidste par år viser, at nye svampemidler som Balaya og Univoq er markant bedre end de gamle svampemidler, som vi må bruge i dag. Problemet er, at de ikke er godkendt endnu - og selvom midlerne har været på vej længe, er det stadig uvist, om Balaya når at komme til kommende sæson. Univoq gør sandsynligvis ikke.

"Vi er blevet skuffede. Vi havde forventninger til en sæson 2021 med nye svampemidler til bekæmpelse af sygdomme".

Sådan indledte seniorforsker Lise Nistrup Jørgensen fra Flakkebjerg ved Aarhus Universitet sit indlæg på et af fredagens webinar i den virtuelle Plantekongres "Planter i fokus".

Baggrunden er, at de nye effektive svampemidler Balaya og Univoq endnu ikke er blevet godkendt. Og ingen ved reelt hvornår det sker. Jakob Skodborg Jensen fra BASF håber stadig, at Balaya godkendes inden sæsonstart 2021.

Balaya indeholder det nye triazol Revysol og Comet Pro. Selvom septoria har udviklet resistens mod triazoler, har Revysol alligevel vist sig at kunne bekæmpe septoria effektivt.

Store merudbytter i 2019

"Vi havde i 2019 store merudbytter for bekæmpelse af septoria i hvede med de nye midler sammenlignet med de gamle midler. Der var næsten et et ton i forskel i de opnåede merudbytter i vores forsøg på Flakkebjerg. De gamle midler gav 1,2 ton pr. ha i merudbytte, mens de nye midler gav 2,1 ton i merudbytte pr. ha", siger Lise Nistrup Jørgensen.

Der var også klare visuelle forskelle i marken fra ny kemi over til gammel kemi. Det peger på, at den gamle kemi er lidt slidt, siger hun.

2020 forsøgene viste også stor forskel

"I forsøgene i 2020 har vi også set på forskellen mellem ny og gammel kemi. Vi har faktisk set på effekten af de forskellige azoler og forskellen mellem midlerne i en lang årrække år. Her ser vi, at Revizol, der indgår i Balaya - eller Revysol blandet med Proline - har givet markant bedre effekt end de gamle azoler (Prosaro, Proline, Folicur, Rubric og Juvenus). I bunden ligger Proline og Rubric, der har givet de laveste effekter, og i midterfeltet ligger bl.a. Prosaro, som har den fordel, at den har to aktivstoffer og dermed angriber svampene på to måder, og derfor har en lidt bedre effekt", fortæller Lise Nistrup Jørgensen.

De effekter vi så i forsøgene 2020, afspejlede sig også i de opnåede merudbytter. Der var en markant forbedring af merudbytterne, når de havde brugt den mest effektive kemi - altså den nye azol Revyzol - i forhold til de gamle azoler.

Azolernes udvikling

Lise Nistrup Jørgensen har fulgt azolernes udvikling gennem mange år.

"Fra 2011 til 2016 så vi et markant drop i de gamle azolers effekt overfor septoria. Siden 2016 har tingene så fladet lidt ud og stabiliseret sig, og Proline og Rubric har været mere stabile på omkring 40- 50 pct. effekt. Vi har dog set en forbedret effekt af Folicur-produkterne siden 2016 (tebuconazol), de er nu oppe på 50-60 pct. effekt. Det er også årsagen til, at vi ser en fordel, når vi tilsætter dem til Propulse. Og så har vi de sidste fire år haft Revyzol me - den skiller sig effektmæssigt ud med en meget højere bekæmpelse af septoria (ca. 90 pct.) i forhold til de gamle midler", fortæller hun.

Hvorfor virker Revyzol

Revyzol er også en azol - men hvorfor klarer den sig så meget bedre end de gamle azoler?

"Der er ingen tvivl om, at Revysol er påvirket af, at vi har haft azoler i mange år. Men selvom azolerne er slidte, og der er krydsresistens mellem aktivstofferne, så har Revyzol nogle fordele. Dels påvirkes den mindre af UV lys. Den har en bedre bindingsevne i virkningsstedet. og en lille translokation  (fortyndingseffekt) når den sprøjtes ud på bladene. Samtidig ser vi, at den klarer de specifikke mutationer bedre. Så Revyzol opfører sig markant anderledes, end de andre azoler, som vi kender", siger Lise Nistrup Jørgensen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.