Nye tal viser rekordlav belastning af pesticider fra landbruget

Bekæmpelsesmiddelstatistikken for 2020 – den seneste statistik - viser, at belastningen fra anvendelsen af pesticider i landbruget er rekordlav. Det skyldes blandt andet, at det våde efterår i 2019 medførte et reduceret areal dyrket med vintersæd, lyder det fra Miljøstyrelsen.

1,39. Så lavt er den såkaldte pesticidbelastningsindikator (PBI) baseret på forbrugstal opgjort i den årlige udgave af Bekæmpelsesmiddelstatistikken, som Miljøstyrelsen netop har offentliggjort. 

Og så lavt har tallet, der viser udviklingen i miljø- og sundhedsbelastningen fra de pesticider, danske landmænd køber til at bekæmpe ukrudt, svampe og andre skadevoldere i deres afgrøder, aldrig været før. 

Den netop offentliggjorte statistik dækker over, hvad landmænd har indberettet de har brugt af pesticider i 2019-2020.

En PBI baseret på forbrug på 1,39 er mere end en halvering på 10 år. I 2010-2011 lå den på 2,94.

Den meget lave PBI på forbrugstal forklarer Miljøstyrelsen med de dyrkningsmæssige forhold i dyrkningsåret 2019/2020. Det gælder blandt, at det våde efterår i 2019 medførte, at der blev dyrket et mindre areal med vintersæd.

"En reduktion i vintersæd til fordel for vårsæd vil i sig selv forventes at medføre en lavere belastning, da pesticidanvendelsen i vårsæd generelt er mindre end i vintersæd", lyder det fra Miljøstyrelsen, der yderligere forklarer faldet i PBI for forbruget af pesticider med, at der i landbruget i dag anvendes midler, der har en markant lavere miljø- og sundhedsbelastning sammenlignet med tidligere år.

Det skyldes ifølge Miljøstyrelsen pestidafgiften, der betyder, at der er højere afgift på de mest belastende midler.

Centralt tal

Tallet for PBI er en helt central del af de pesticidstrategier, som Folketingets partier forhandler om. Det bliver opgjort både baseret på salgstal og på forbrugstal. 

Når det kommer til de politiske forhandlinger, er det som regel PBI baseret på salgstal, som man har fokus på. Det tal er baseret på, hvad kemikalieproducenterne har indberettet, at de har solgt.

I den seneste bekæmpelsesmiddelstatistik ligger PBI baseret på salgstal på 1,66, og det er en mindre stigning i forhold til statistikken for et år siden.

Ved den seneste aftale om en pesticidstrategi på Christiansborg, der dækkede over 2017 til 2021 var der en målsætning om, at PBI baseret på salgstal ikke måtte overstige 1,96. Den målsætning er dermed fortsat opfyldt.

De politiske forhandlinger om en ny pesticidstrategi, der skal dække fra i år og frem mod 2027, blev indledt i december.

Udviklingen i PBI:

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.