Nyt dyrkningssystem: Knæk efterafgrøden med knivtromle og så afgrøde oven i

Forskere ved Aarhus Universitet afprøver nyt dyrkningssystem til reduceret jordbearbejdning i økologisk jordbrug.

Knæk efterafgrøden med en knivtromle, lad afgrøden ligge på jorden og så næste afgrøde oven i.

Sådan lyder konceptet kort fortalt for et nyt dyrkningssystem til reduceret jorarbejdning i økologisk jordbrug, som nu afprøves af forskere ved Aarhus Universitet.  Normalt pløjes bælgplanterne ned med det formål at lade dem virke som gødning for en hovedafgrøde.

”Vi er stadig i den indledende fase, men metoden virker lovende,” siger forskergruoppeleder Hanne Lakkenborg Kristensen fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, til hjemmesiden dca.au.dk

”Her i Aarslev arbejder vi konkret med dyrkning af vinterhestebønne, vinterært og vintervikke som grøngødninger, alene og i blanding med vinterrug. De knivtromles,  så de ligger fladt på jorden her i forsommeren. Herefter planter vi hvidkål direkte ned i plantemassen,” siger hun.

Sparer brændstof

Ideen med det nye koncept er, at det døde plantemateriale skal hæmme fremspiring af ukrudt og sikre kvælstof til grønsagen. En fordel er desuden, at der spares brændstof ved at undlade pløjning, ligesom jordens frugtbarhed opretholdes på grund af mindre jordbearbejdning.

I stedet for at pløje efterafgrøderne ned i jorden, tromler man afgrøderne ned med en knivtromle. Maskinen går konkret ind og knækker planterne, der efterfølgende ligger på jordoverfladen. Forskerne undersøger så, om man ved at plante hovedafgrøden direkte i plantemassen, kan reducere udvaskningen af næringsstoffer og fortsat opretholde kvaliteten og udbyttet.

Forsøget med det nye dyrknngssystem løber over tre år og er en del af et internationalt projekt med navnet Solveig, hvor der indgår ni lande og 14 partnere.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.