Betalt indhold af Syngenta

Nyt fra marken: Tre landmænd giver status på hybrid vinterbyg

Interessen for dyrkning af hybrid vinterbyg er stor blandt danske landmænd, da det giver et stabilt, højt udbytte og har en større robusthed. I denne serie følger vi de tre landmænd Jan Skovhøj, Bo Ritterbusch og Lars Storm, fra hver deres landsdel, som alle har dyrket hybrid vinterbyg i flere sæsoner. De deler ud af deres tanker, udfordringer og forventninger til denne sæson.

I dette fjerde afsnit af de ”Tre landmænds dagbøger” kan du læse om de tre landmænd, hvorfor de har valgt at arbejde med hybrid vinterbyg, hvilke udfordringer de har haft og hvad de har forventninger til deres udbytte i år i forhold til dyrkningsforholdene. Du kan også læse hvorfor Mogens fra Syngenta synes, at det kan betale sig at så tidligt med hybrid vinterbyg, og hvorfor det er en god økonomi.

”Udbyttet bliver bedre end sidste år”

Bo Ritterbusch er svineproducent i Veddum i Østerhimmerland, hvor han har 200 søer og driver planteavl på 135 hektar. Bo har dyrket hybrid vinterbyg gennem adskillige sæsoner og kører nu på femte sæson. Bo er glad for styrkerne ved hybrid vinterbyg og blev anbefalet det af Mogens Mogensen, som er Sales and Fields Technician ved Syngenta: ”Vores jord er lidt kold, så Mogens anbefalede hybrid vinterbyg, da den klarer sig bedre end almindelig vinterbyg og er mere vinterstærk”, fortæller Bo.  

Bo har i år anvendt SY Galileoo og har lige høstet første stykke. ”Der ser ud til at være 7 tons pr hektar, så jeg er ganske tilfreds med udbyttet”, fortæller Bo.

Interessen for at dyrke hybrid vinterbyg er stor blandt danske landmænd. Dette skyldes, at mange i praksis oplever en lang række store fordele i forhold til konventionelle vinterbyg sorter. Det har Bo også lagt mærke til. ”Jeg kan se at dem der har haft almindelig vinterbyg har stået ringere i foråret og mange har sået det hele om”, fortæller Bo.

Sidste år var et vådt år, hvilket betød, at de i Veddum næsten ingen gødning kunne give. Vejrforholdene har dog ikke været en ulempe i år, men til gengæld har Bo haft lidt udfordringer med havrerødsot, grundet den tidlig såning. ”Ulempen ved at vi sår tidligt er, at vi har haft et angreb af havrerødsot. Da vinterbyggen skulle til at gro, var der derfor lidt pletter, som tager toppen af, men vi tager det der er” fortæller Bo. Grundet de bedre vejrforhold forventer Bo dog, at udbyttet bliver bedre end sidste år.  

Sponsoreret SyngentaSponsoreret Syngenta

Sponsoreret Syngenta

Bo Ritterbusch i gang med at høste hybrid vinterbyg

”Hybrid lever op til udbytterne”

Lars Storm er landmand i Allesø på Fyn, hvor han har et sohold med produktion af 20 kg krise og planteavl på 275 hektar.

Lars har dyrket hybrid vinterbyg siden efteråret 2014 og har dyrket det lige siden, grundet kombinationen af tidlig såning og et højt udbytte. ”Hybrid vinterbyg lever op til udbytterne, og vi har fundet ud af, hvordan den skal håndteres på vores bedrift - så hvorfor lave om på noget der fungerer godt?”, fortæller Lars.

Lars har været en smule udfordret på dyrkningsforholdene i år; på grund af forpagtning af et nyt stykke jord, en overraskelse af en del rævehaler, samt det kolde forår. ”Vi havde en sen vinter i år, som har holdt vinterbyggen lidt nede, samtidig med at det kolde forår gjorde, at vi ikke kunne få nok effekt af ukrudt behandlingen”, fortæller Lars.

Lars har 60 hektar med hybrid vinterbyg af sorten SY Galileoo, som han har brugt i to år nu. Lars har indtil videre kun høstet 1/3 del af det, men forventer at udbyttet kommer til at ligge på 8/9 ton pr hektar, hvilket er et ton under sidste år.

Sponsoreret Syngenta

Lars Storm i marken for at høste hybrid vinterbyg.

”Et stabilt højt udbytte og konkurrencedygtig overfor ukrudt”

Jan Skovhøj er landmand ved Fåborg på Fyn, hvor han har planteavl, samt slagtesvin. Jan har dyrket hybrid vinterbyg igennem 4 år og ser mange fordele ved det. ”Jeg bruger hybrid vinterbyg fordi det giver mulighed for tidlig såning, et stabilt, højt udbytte, og så er det konkurrencedygtigt overfor ukrudt”, fortæller Jan.

Nedenfor ses et billede af stubben på Jans mark. ”Som det ses, er der en ren bund, hvilket skyldes hybrid vinterbyggens gode evne til at lukke af for ukrudt”, fortæller Jan om billedet.

Sponsoreret Syngenta

Jan har i år anvendt Jettoo sorten og vinterbyggen har præsteret over middel i forhold til dyrkningsforholdet. ”Der har været lidt havrerødsot, men udbyttet er bedre end forventet, da angrebet ikke har været så slemt, som jeg frygtede”, fortæller Jan.

Jan har høstet og havde nogle gode planter med op til 16 sideskud. Han fik et udbytte på omkring 8,7 tons pr hektar, hvilket er lidt lavere end sidste år, men Jan tror, det skyldes angrebet af havrerødsot.

Sponsoreret Syngenta

Billede af de 16 sideskud

Sponsoreret Syngenta

Jan Skovhøj i marken for at høste hybrid vinterbyg


Det kan betale sig med hybrid vinterbyg

Man kan med fordel så hybridvinterbyggen tidligt, da det giver de højest udbytter. ”Vi har erfaret, at såning fra 1. september til 15. september giver de højeste udbytter i hybridbyg. Det skyldes et markant større rodnet og langt bedre buskning”, fortæller Mogens Steenholdt Mogensen fra Syngenta.

”Hvis man har et godt såbed tidligt i september, fri for problemgræsser, og tilpasser plantetallet herefter, så ser vi ingen grund til at udskyde såning. Herudover er det jo en kæmpe fordel at kunne sprede såarbejdet længst muligt i september, da der ingen garantier er for godt vejr og gode såbede i hele september” fortæller Mogens. Har man problemer med græsukrudt, er det derimod en god ide at afvente såning fra 10-15 september.

I de sidste 4 års landforsøg, har det været muligt at sammenligne markedssorter, som har været med i alle afprøvnings år og under vidt forskellige dyrkningsbetingelser; et vådt 2017, et ekstrem tørt år i 2018, ekstremt våde høstforhold i 2019 og et mere normalt år i 2020. Kigger man på resultaterne, finder man de tre hybrider Jettoo, Galileoo og Toreroo i toppen. ”Hvis man anvender de tre sorter, så har man maksimeret sit udbytte og økonomiske afkast på bedste vis. Der er med andre ord en rigtig god økonomi ved at gå over til hybrid vinterbyg frem for både 6 radede og 2 radede sorter, som er på markedet, både i forhold til tidlig og sen såning” fortæller Mogens.

Faktaboks

Det endelige udbytte

Bo Ritterbusch endte med et udbytte på 6,8 tons pr. hektar. Lars Storm og Jan Skovhøj endte begge med et udbytte på 8,7 tons pr. hektar.

Find de foregåede afsnit af de ”Tre landmænds dagbøger” på LandbrugsAvisen.dk/syngenta

Emneord sponsoreret, Syngenta, tre landmænds dagbøger, hybrid vinterbyg, udbytte

Betalt indhold af Syngenta

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.