Nyt gratis værktøj til at vurdere jordens sundhed

Nordiske forskere har i fællesskab udarbejdet vejledninger til vurdering af jordens sundhed. De er tilgængelige for jordbrugere og alle andre som har interesse for jord - og som ejer en spade.,

I en fremtid med et ustabilt klima, kraftigere nedbør og mere tørke, bliver det endnu vigtigere at have fokus på jordstruktur, jordens biologi og sundhed.

Derfor har forskere og rådgivere i de fire nordiske lande i et nyt projekt gået sammen for at udarbejde et billigt og nemt værktøj til at vurdere jordens tilstand.

Samarbejdet har udmøntet sig i fire manualer, en manual på henholdsvis svensk, dansk, norsk og finsk. Se de fire manualer her

De fire manualer er ikke helt ens, så det vil give udbytte at kigge i dem alle.

De nordiske landes har et klima og øvrige forudsætninger for jordens tilstand, som gør at det er en gevinst at samarbejde og udveksle erfaringer.  

Manualerne indeholder således en vejledning til at vurdere jordens tilstand - og det er her en spade kommer ind i billedet som et vigtigt værktøj, og tilsvarende med fingrene til at føle jordstrukturen.

Det, jordbrugeren ser med det blotte øje, er også en vigtig del af vurderingen, og tilsvarende med lugten af jorden.

Alle observationerne kan give stor viden om lufttilgang, vandtransport, biologisk aktivitet, plantevækst og rodudvikling.

Metoderne i manualerne er lavteknologiske og praktisk orienterede, så de er tilgængelige for alle, og også nemme og billige at anvende uden behov for at investere i avancerede redskaber eller laboratorietest.

Udviklerne af manualerne fremhæver, at de kan anvendes som værktøj for rådgivere og jordbrugere til at observere og dokumentere, om ændringer i jordens anvendelse virker i den rigtige retning. 

Nogle af manualerne vil også foreslå tiltag, som kan forbedre jordens tilsatnd.

De fire manualer er udarbejdet af nordiske forskere og rådgivere fra Danmark, Norge, Finland og Sverige igennem netværket Sustain Nordic Soil Health (NetSH). Netværket er blandt andet finansieret af Nordisk kommitté for jordbrugs- og fødevareforsknkng (NKJ), som er et samarbejdsoragn for Nordisk Ministerråd.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.