Nyt lovende svampemiddel på vej til hvede
Svampesygdommen septoria koster hvert år store udbyttetab i vinterhvede. Håbet er derfor, at Balaya når at blive godkendt til den kommende sæson.

Danske planteavlere har i de seneste år kunnet konstatere, at de svampemidler, de bruger i deres vinterhvede, har stadig ringere effekt.

I årets svampeforsøg er på en lokalitet med et stort smittepres mistet op til 14 hkg pr. hektar i nettomerudbytte ved at køre med de gamle slidte midler.

Derfor er der stort behov for, at der kommer nye svampemidler med nye virkemekanismer på markedet.

Optimister har gennem nogen tid håbet, at der ville komme to nye svampemidler til den kommende vækstsæson. Det bliver dog ikke tilfældet.

Univoq er snublet i godkendelsesprocedurer og bliver først klar til brug i 2021.

Forventningen er dog, at Balaya når at blive godkendt tids nok, til at den kan bruges i hvedemarkerne til næste år.

Problemet er septoria

»Septoria er den svampesygdom, der set over en årrække koster de største udbyttetab i vinterhveden«, siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun tilføjer, at Balaya indeholder det nye triazol, Revysol, samt Comet Pro.

Revysol har især god effekt mod septoria, men har også effekt over for flere andre svampesygdomme i korn.

»Hveden har udviklet resistens mod azoler. Det er et kæmpe problem. Derfor er det positivt, at Revysol kan bekæmpe septoria, som er resistent mod andre azoler«, siger Ghita Cordsen Nielsen.

Skal bruges på faneblad

»Hvis Balaya bliver godkendt, skal det bruges på fanebladet i vækststadium 37-39, hvor den største del af merudbyttet typisk nås«, siger Ghita Cordsen Nielsen.

Hun tilføjer, at Balaya i flere af forsøgene ikke har adskilt sig fra de nuværende løsninger mod svampesygdomme i vinterhvede.

Men understreger samtidig, at der i mange forsøg er opnået en betydelig bedre bekæmpelse af septoria og et højere nettomerudbytte.

I forsøgene med rug og byg har Balaya ikke klaret sig bedre end de nuværende løsninger.

Faktaboks

Balaya:

  • Nyt svampemiddel.
  • Indeholder Revysol.
  • Forventes godkendt til 2020.
  • Har god især effekt mod septoria i vinterhvede.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.