Nyttedyr i raps har overraskende stor effekt
Sprøjt kun, når du er sikker på, at skade- tærsklerne er overskredet - hyppig sprøjtning fremmer resistens og slår gavnlige nyttedyr ihjel.

Der er mange farer, som truer i raps, når væksten for alvor går i gang. I marts huserer bladribbesnudebillen. I april kommer glimmerbøsserne. I maj holder skulpesnudebiller og skulpegalmyg deres indtog. Og i den nye rapsafgrøde kommer først ferskenbladus, der overfører virusset rapsrødsot. Og i september-oktober er det rapsjordlopperne.

»Hvis vi sprøjter mod alle skadedyrene hvert år, er vi sikre på at få en hurtig udvikling af resistens mod skadedyrsmidlerne. Der er ikke nye midler på vej. Og kun få muligheder for at skifte mellem virkemekanismer. Så det er vig- tigt at overholde skadetærskler og sprøjte så få gange som muligt mod skadedyr i raps«, sagde landskonsulent Ghita C. Nielsen på Plantekongressen.

Pas på nyttedyrene

Færre sprøjtninger er ikke kun en fordel i forhold til resistens, men vil også gavne de vigtige nyttedyr i raps, snyltehvepsene. Og de har meget større betydning, end mange tror. Så der er god grund til at passe godt på dem, fortalte Vibeke Langer fra Københavns Universitet på Plantekongressen.

»23 års forsøg i Tyskland har vist, at snyltehvepse kan parasitere mange af skadedyrenes larver, så de dør«, siger hun.

I de tyske forsøg fandt man snyltehvepse i 5-44 pct. af rapsjordloppe-larver. 45-83 pct. af glimmerbøsse-larver. 20-50 pct. af bladribbesnudebille-larver. 30-70 pct, af skulpesnudebille-larver, og 5-74 pct. af skulpegalmygge-larver.

Der findes mange underarter af snyltehvepse, og de har hver sit skadedyr, de parasiterer på og går målrettet efter.

Også i Danmark har man fundet de samme snyltehvepse arter i de respektive skadedyrs larver som i Tyskland. Bl.a. har man fundet, at 30-61 pct. af rapsjordloppens larve var inficeret med snyltehvepse.

»En klog forvaltning af snyltehvepse er en langsigtet indsats. For effekten ses ofte først til næste år. Så tænk på din snyltehvepse-bestand, før du sprøjter. Er sprøjtning nødvendig? Er skadetærsklen overskredet? Sprøjt ikke hvis du er i tvivl«, anbefaler hun.

Snyltehvepse

Snyltehvepse lægger æg i skadedyrets larver og dræber dem. Der findes to modeller:

Skadedyrets larve lammes eller dør straks. Effekten er både en mindre skade i år og et mindre angreb næste år.

Skadedyrets larve dør først, efter den er søgt ned i jorden. Effekten er et mindre angreb næste år.

Snyltehvepse overvintrer i jorden og klækker fra april til juni.

Faktaboks

Glimmerbøsser 
skadetærskel:

Tidligt knopstadium:

 • 30-50 planter/kvm: 8 pr. plante.
 • 50-70 planter/kvm: 6 pr. plante.

Sent knopstadium:

 • 30-50 planter/kvm: 10 pr. plante.
 • 50-70 planter/kvm: 8 pr. plante.
 • Er planterne svækkede, halveres tærsklerne.

  Kommentarer

  Sponsoreret indhold

  Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.