Nyvalg denne uge er farvel til ekstra kvælstof i foråret

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal vente med at trykke på valgknappen til midt i næste uge, hvis landmændene skal gøre sig forhåbninger om ekstra kvælstof til kornafgrøderne.

Lars Løkke Rasmussen vil de næste dage forhandle med partilederne fra blå blok. Målet er en tillægsaftale til landbrugspakken.

Hvis de ikke kan finde en løsning på Konservatives krav om Eva Kjer Hansens afgang som miljø- og fødevareminister, har Lars Løkke Rasmussen truet med at udskrive valg.

Hvis statsministeren udskriver valg vil lovgivningsapparatet per automatik gå i stå. Et nyvalg før midt i næste uge - hvor loven endeligt efter planen vil træde i kraft - vil annulere lovarbejdet i forbindelse med landbrugspakken.

Dermed vil blå blok - hvis de opnår flertal igen - skulle starte forfra med lovgivningsarbejdet. Det tager flere måneder. L68 blev allerede sendt i høring i oktober, men bliver først nu tredjebehandlet i Folketinget til endelig vedtagelse.

Hvis der ikke udskrives valg før midt næste uge

Hvis der ikke udskreves valg er, vil Folketinget efter planen torsdag formiddag vedtage lovforslag 68, der fjerner to tredjedele af de reducerede gødskningsnormer. I forvejen har Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti sagt, at de vil stemme for. Dermed er der flertal.

Herefter skal loven stadfæstes og offentliggøres i Statstidende, før den træder i kraft. Det kan dog først gøres efter tre søgnedage, altså tirsdag.

Når L68 er stadfæstet, skal en ny gødskningsbekendtgørelse træde i kraft, før landmændene får lov til at gødske ekstra. Bekendtgørelsen er i høring, men den lukker inden midt i næste uge.

Miljø- og fødevareministeren kan derfor vedtage den nye gødskningsbekendtgørelse midt i næste uge umiddelbart efter, at loven er stadfæstet.

Hvis loven stadfæstes sker inden kl. 12, kan den nå at blive trykt i Statstidende og dermed træde i kraft samme dag. Dermed vil den være vedtaget.

Hvis blå blok mister flertal?

Hvis Lars Løkke Rasmussen udskriver valg herefter, vil landmændene stadig få ret til at tildele ekstra kvælstof. Hvis blå blok mister flertallet, er det usikkert, hvad der sker.

Spørgsmålet er, om en ny minister kan udsende en ny gødskningsbekendtgørelse. Det er stærkt tvivlsomt, eftersom en bekendtgørelse altid skal følge loven, den implementerer. I så fald skal det nye flertal, som kunne tænkes at ville rulle den ekstra kvælstof tilbage, igennem en månedlang lovgivningsproces, før det kan lade sig gøre.

Redigeret kl. 17: Præciseret, at nyvalg vil forsinke lovgivningsprocessen i månedsvis.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.