Oplagt at droppe ploven i år

Porøs jord og dybe sprækker giver usædvanligt gode muligheder for at minimere jordbearbejdning på mange jorder i år, mener planteavlskonsulent.

"Tørken har fået jorden til at trække sig sammen på jorder med et vist lerindhold. Det har givet dybe sprækker og en jord, der er blevet meget porøs og derfor smuldrer rigtig fint, når man bearbejder jorden", siger Erik Sandal, planteavlskonsulent hos LMO.

Han mener derfor, at mange landmænd med lerjord med fordel kan undlade pløjning i år.

"På mange jorder med et vist lerindhold er der ingen grund til at lave en dyb jordløsning. Vi kan se, at jorden mange steder er meget porøs og smuldrer rigtig fint efter en let harvning. Derfor vil mange landmænd kunne lave rigtig fine såbed uden at pløje i år og uden at skulle investere i maskiner, der egner sig særlig godt til pløjefri dyrkning", siger Erik Sandal.

Han tilføjer, at en pløjning koster 650-700 kr. pr. hektar. Derfor vil mange kunne spare 200-600 kr. pr. hektar ved at undlade pløjning og i stedet bearbejde jorden med en harve.

Beslutter man at drive jorden pløjefrit gennem en årrække, ligger den store besparelse ved pløjefri dyrkning ifølge Erik Sandal i, at man ved at undlade pløjning kan spare én mand og én traktor under etableringen af afgrøderne.

"Det er realistisk på mange ejendomme, hvor man i dag har to mand, der pløjer, og én mand, der sår. Ved pløjefri dyrkning kan man nøjes med én mand, der harver, og én mand, der sår, men det kræver ofte, at der investeres i nye maskiner, og at man ændrer sædskiftet. Derfor er det oplagt, at man i år prøver kræfter med den pløjefri dyrkning, så man får en fornemmelse for, om det er interessant på ens ejendom", siger Erik Sandal.

Han tilføjer, at der typisk går en årrække, inden man opnår fuld gevinst af pløjefri dyrkning - men at en af gevinsterne er, at jorden bliver bedre til at binde vand både i våde og tørre år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.