Overblik: 10 frøspredere - vælg den simple, den præcise eller topmodellen

Frøsåmaskiner er ikke ens, selvom de ligner hinanden på afstand. Forskellige udsædstyper og udsædsmængder stiller hver deres krav til blandt andet doseringsapparat og blæser. Se oversigten med nøgledata for 10 forskellige frøspredere på det danske marked.

Man kan ikke få en frøsåmaskine, som både kan sprede sneglegift fra ATVèren og samtidig etablere en superpræcis mængde småtfrøet udsæd igennem slanger på et såsæt.

Man kan heller ikke montere et ubegrænset antal y-forgreninger på den gamle frøsåmaskine for at tilpasse den til den nye brede harve.

Derfor skal man være klar over præcis hvilke opgaver, frøsåmaskinen skal løse, før man kan vælge den rigtige.

Sneglegift og tunge frø klares med den simple

Skal der kun spredes sneglegift eller efterafgrøder med tunge oliefrø, og kan man nøjes med at køre i stille vejr med en smal arbejdsbredde, er en eldrevet frøsåmaskine med spjæld og spredetallerken ok.

Udsædsmængden er typisk konstant og reguleres ikke efter redskabets fart.

Desuden udgøres betjeningen måske blot af tænd/sluk-knap i kabinen samt måske en niveaualarm. På de mest enkle modeller kan det være svært at ramme en ønsket udsædsmængde præcist. Omvendt er prisen lav og enheden er let at montere og flytte.

Knastvalse og variabel dosering i mellemgruppen

Vil man udså præcise mængder igennem slanger, skal enheden være mere avanceret.

Her er der typisk tale om små luftsåmaskiner med elblæser og forskelligt antal udløb. Det er ikke kun det maksimale antal udløb, og derved arbejdsbredden der afgør valget, men i lige så høj grad den ønskede udsædsmængde. 

Mængder som 30 kilo pr. hektar frø eller 50 kilo pr. hektar MFO-blanding med korn, stiller store krav til doseringsapparat og blæser, men det gør en meget lav udsædsmængde også. Dosering sker typisk med knastvalser, og tilpasses farten.

Styreterminalen har måske arealmåler, indsåning og lagring af afgrøder og arbejdsbredder udover mængdejustering. Afhængig af monteringsbeslag, ledninger og fordelere, kan også disse spredere flyttes imellem redskaber.

De integrerede klarer både let og tungt materiale

Topmodellerne kan udså præcise mængder af både små og store frø igennem et stort antal udløb.

Udmadning kan ske med et cellehjul, og derved kan man opnå helt præcise udsædsmængder i alt lige fra kløver til hestebønner og måske gødning.

Disse enheder er typisk udført i stål og integreret på maskinen med blandt andet trappe og platform. Derfor er der ikke lette at flytte. De betjenes med en avanceret terminal der typisk har lige så mange muligheder som et såsæt. Blæseren er ofte hydraulisk.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 3 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Marts 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle frøspredere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre frøspredere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Fem ovevejelser før du køber

  • Hvad bliver den mindste og den højeste udsædsmængde
  • Hvilke typer udsæd og frøblandinger skal håndteres
  • Hvor stor arbejdsbredde skal den kunne udbygges til
  • Hvilke funktioner vil du kunne overvåge og styre fra traktoren
  • Skal den være let at flytte

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.