Overblik: 10 såbedsharver - vælg at slutte med knold eller muld
Mens midtersektionen med tætsiddende tænder er obligatorisk i såbedsharven, kan både for- og bagende præges meget af brugerønsker. Se oversigten med nøgledata for 10 såbedsharver på det danske marked.

Såbedsharverne til pløjejord har typisk smalle spidser på fjedertænderne. Sammen med en tandsporafstand, der gerne ligger nede på omkring syv til otte cm, giver det en intensiv gennemharvning af det øverste jordlag i dybder fra 1 til cirka 10 cm.

Hvad der sker derudover, afænger meget af, hvad brugeren vælger af udstyr.

Da såbedsharven er en hyppig gæst i sædskifter med eksempelvis roer og majs, skal nogle bryde en hård vinterpløjet lerjord i foråret inden gødskning, imens andre skal trækkes gennem en luftig nypløjet sandjord.

Det stiller forskellige krav til både efterharven, men også et eventuelt frontredskab.

Kan slutte med knold eller muld

Forrest er den hydraulisk justerbare lamelplanke næsten uundgåelig, uanset hvor i landet harven skal på job. Den kan nemlig både bryde en skorpe uden at brække knolde fri, men samtidig også være med til at jævne traktorens spor og foragerens ujævnheder i det nypløjede.

Bagerst vil de harver, som ikke bæres af hjul, have en obligatorisk pakvalse, der styrer dybden og samtidig bærer harven i forageren.

Andre typer pakker mindre intensivt med deres rotorsmuldrer, som også kan lægge en del af knoldene øverst på jorden for at hindre tilslemning.

Vil man have fint muldlag helt i toppen og eventuelt efterlade ukrudt til udtørring for en mekanisk bekæmpelse, kan langfingertænder klare dette.

Det kan også på nogle harver være muligt at montere lamelslæbeplanken bagerst, ligesom der kan monteres en ekstra til at supplere den forreste for maksimal jævning af overfladen.

Længde mellem buller

Skal såbedsharven håndtere en smule halm eller ukrudt i jorden, er længden imellem bullerne vigtig. Nogle harver med lidt større tandsporafstand kan endvidere monteres med bredere spidser for bedre gennemskæring af rodukrudt.

Nogle harver har så stærk en ramme, at man kan efterspænde en tromle for at forhindre utørring af jorden, hvis der harves længe før såning. Endelig bliver hydraulisk dybdestyring fra kabinen mere og mere almindelig.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Oktober 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle såbedsharver, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre såbedsharver på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

 

Faktaboks

Undersøg før køb

  • Strigletænder eller langfingertænder bagerst er en fordel, hvis ukrudt skal blotlægges for udtørring.
  • Bærevalse frem for støttehjul midt i harven er en fordel ved mange sten.
  • Vælg en harve, der kan trække en tromle, hvis der skal harves op flere dage inden såning.
  • Undersøg om det er muligt at udbygge harven i bredden.
  • Nogle harver kan monteres med andet end smalle spidser ved behov for fuld gennemskæring.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.