Overblik: 10 trailersprøjter - kontraster mødes ved 4.000 liter

I området omkring 4.000 liter tankstørrelse finder man alle yderligheder inden for trailersprøjter, når det gælder udstyr og opbygning. Se oversigten med ti mærker af trailersprøjter på det danske marked.

Oversigten er pr. 9. juni 2020 tilføjet yderligere to mærker, Kverneland og Amazone.

De fleste nye trailersprøjter, der sælges i Danmark, har en tankstørrelse på mellem 4.000 og 5.000 liter.

Det er samtidig i denne størrelsesgruppe, der er størst mulighed for at finde den model og det udstyrsniveau, der matcher ens behov. Det skyldes, at de mindre og basisudstyrede modelserier og de større og mere moderne modeller med den brede udstyrspallette ofte overlapper hinanden lige her.

Samtidig er muligheden for skræddersyning meget stor inden for de enkelte modeller. Så det er vigtigt at være vågen, både når krydsene sættes på bestillingssedlen, og når brugtrækkerne undersøges.

Først og fremmest kan man stadig få en trailersprøjte med basis betjening. Det vil sige betjening via vippekontakter i kabinen og mekaniske drejeventiler udvendig.

Man kan også få helt traditionelle dyser i en karrusel på en enkel stålbom uden elektronik, men udviklingen går den modsatte vej. Det viser de senest lancerede modeller på markedet, hvor brugervenlighed, automatikfunktioner og mulighed for graduering er i højsædet.

Forskel på bommene

Delfoldning af bommen giver mulighed for flere arbejdsbredder med samme sprøjte. Det er et af de grundlæggende områder, som kan adskille konkurrenterne.

Et andet er muligheden for at køre med en lavere bomhøjde end de normale 50 centimeter. Dette krav snævrer også udvalget noget ind.

Det samme gælder, hvis man grundet barjordssprøjtninger eller meget vejtransport med f.eks. flydende gødning kræver affedring af trækstang, hjulaksel og bom i sammenfoldet stilling.

Endelig kræver nogle brugere en sporfølgning med maksimal styrevinkel på sprøjtens hjul. Mens andre erkender, at gyllespor og brede helårsdæk på sprøjten gør sporfølgning mindre vigtig.

Valg af dyser

Der findes et hav af traditionelle dyser til karusellen, men ønsker om lav bomhøjde, graduering, eller enkeltdyseafluk kan kræve et mere avanceret dyseudtag. Det vil sige elektronisk eller pneumatisk styrede kombiudtag, der kan sprøjte med flere dyser samtidig.

Pulserende dyser bliver også snart et alternativ, der tillader store udsving i væskemængden med uændret dråbestørrelse.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 3 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: juni 2020

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle  trailersprøjter, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre trailersprøjter på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

5 gode råd

  • Det er stadig muligt at få en sprøjte med basisudstyr og minimal mængde af elektronik
  • Der er stor forskel på, hvor meget affjedring de forskellige modeller har, også ved transport
  • Skal kemi/gødning gradueres meget, skal fl ere dyser kombineres - eller der skal bruges pulserende dyser
  • Individuel højdejustering af bommene betyder ikke nødvendigvis, at de også kan gå under vandret
  • Centrifugalpumperne er enkle og har høj ydelse, men kan have sværere ved at komme i gang med at suge (suge an) - og slides ved tørkørsel

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.