Overblik: 13 discharver - markens problemknuser
Discs skærer sig igennem alle slags afgrøderester og laver en intensiv øverlig opblanding med få omkostninger den første håndfuld år. Se oversigten med data for 13 discharver.

Discharver med tallerkendiameter imellem 50 til 60 centimeter er dem, man oftest møder på de danske marker.

Disse relativt simple harver kan køre igennem store mængder af afgrøderester og ukrudt, og samtidig lave en intensiv opblanding i dybder ned til cirka ti til 15 centimeter.

Det gør dem til et meget anvendt redskab både til normal stubbearbejdning med eller uden samtidig såning af efterafgrøder, men også øverligt falsk såbed med høj kapacitet efter mejetærskeren.

Evnerne stopper dog ikke her, for både tidligt i foråret eller senere på efteråret mestrer de også at fælde, jævne og pakke pløjejord.

Discharver har mange modfikationsmuligheder

To rækker discs og en enkelt eller dobbelt pakvalse er rygrad i discharverne, eventuelt suppleret med en lamelplanke for ekstra jævning eller knusning af knolde.

Også halmstrigler til udjævning af halm kan være på udstyrslisten, og har da også en berettigelse på disse harver, som ikke flytter og udjævner eksempelvis en dårlig spredt bunke af halm.

Der fås forskellige typer af discs, eventuelt glatte eller med takker der giver ekstra friktion og sikrer at de render rundt ved øverlig harvning. Krumning og hældning af discene afgør, hvor meget jord og afgrøderester der sendes sideværts og mikses i harven. Det bestemmer dog også, hvor jordsøgende og aggresiv harven er, samt hvor hurtigt man skal køre for at opnå en intensiv opblanding.

Et vigtigt krav til discharven er, at den skal ligge roligt ved høj fart. Det kan støttehjul foran hjælpe til med ligesom dobbelte pakvalser.

Ved skiftende harvedybder og fart kan det være nødvendigt at finjustere på voldjævnerne i siderne for at undgå ujævnheder. Man skal også gøre sig klart at en discharve er stiv i sektionerne og derfor med fordel kan køre på skrå af såretningen ved øverlig harvning. 

Kør længe før skift af disc

Vedligeholdet adskiller sig meget fra andre typer af jordbehandlingsredskaber, idet man typisk kan køre en række år uden at ofre en krone på discene.

Når discene og eventuelt lejer så skal skiftes, venter der til gengæld en stor udgift. Når discene slides, øges også sliddet på lejehusene, idet de kommer tættere på jordoverfladen, ligesom angrebsvinklen på nogle typer disc ændrer sig.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 3 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 4 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Juli 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle discharver, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre discharver på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Seks egenskaber for discharver

  • Intensiv harvning og opblanding i fem til 15 centimeters dybde
  • Øverligt falsk såbed med høj kapacitet
  • Fældning og pakning af pløjejord
  • Etablering af efterafgrøder
  • Klarer problemukrudt som slæber i tandharven
  • Opharvning af frømarker

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.