Overblik: 14 stivtandsharver - dyb harvning kræver stiv tand med smal spids

Den smalle spids kan løsne i dybden uden at trække sten og råjord op. Resten af harven skal opblande og jævne højere oppe i jordlaget. Se oversigten med data for 14 stivtandsharver.

Skal der harves ned til imellem 25 og 35 centimeters dybde, har vi cirka ti forskellige mærker at vælge imellem.

De kan alle fås med forskellige spidser, jævnere og pakvalser. Derfor er der utallige kombinationsmuligheder indenfor hvert mærke.

Fælles for dybdeharverne er deres evne til at løsne kompakte jordlag, pløjesåler, og spor. Samtidig kan de køre igennem, og opblande store mængder afgrøderester, eller forberede såbed til eksempelvis raps.

Disse opgaver kræver en stiv tand med en smal spids som lader råjord og sten blive nede, og undgår at lave harvesål under våde forhold.

Èn tand, mange muligheder

Udover forskellige spidsbredder kan man også typisk montere forskellige bryststykker. Der fås også vingeskær til montering højere oppe på tanden så fuld gennemskæring, eller ekstra opblanding kan opnås i de øvre jordlag i kombination med en dyb løsning.

Desuden kan man ved mere øverlig harvning erstatte den smalle spids med bredere versioner.

Der er stor forskel på, hvor let det er at ændre opsætning. Hos nogle skiftes spidser med en hammer eller et stykke medfølgende specialværktøj på få minutter pr. meter arbejdsbredde.  

Jævnerenhed skal være let at justere og afmontere

Normalt jævnes tandspor med tallerkner, men der er forskel på hvor let deres arbejdsdybde og eventuelt angrebsvinkel ændres.

Det kan være nødvendigt at afmontere hele jævnerenheden ved vinterharvning for at efterlade marken i kamme. Dette har nogle mærker en lettere løsning på end andre.

Bagerst er det blandt andet jordtype og mængde af sten der afgør valg af pakvalse. Derudover er der forskel på hvordan harverne bæres under vending på forageren. Nogle kører på pakvalsen, imens andre hæves op på transporthjulene.

Ønskes maksimal manøvredygtighed skal harven vende på transporthjul monteret midt i harven.

Ændring af harvedybde klares hos nogle under kørslen, imens man hos andre skal ud at flytte bolte eller clips. Automatisk tilpasning af harvedybden på kuperede marker er også blevet et tilvalg hos nogle.

En anden automatisk funktion er vægtoverføring der øger traktorens bid i marken.

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 3 AF OVERSIGTEN

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 4 AF OVERSIGTEN

Redaktionens deadline for denne artikel: Juni 2019

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle stivtandsharver, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre stivtandsharver på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

Faktaboks

Undersøg dette før køb

  1. Kan harven opsættes til andet end dyb harvning ?
  2. Er det let at skifte spidser og udstyr ?
  3. Hvordan ændres harvedybden ?
  4. Hvordan og hvor meget udløser tænderne ved møde med sten ?
  5. Hvor let er det at justere og afmontere jævnerenheden ?
  6. Vender harven på hjul eller pakvalse i forageren ?
  7. Er pakvalsen egnet til din jordtype ?
  8. Kan der overføres vægt til traktoren ?

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.