Overblik: Syv mindre mejetærskere - ofte enkle og billigere
Mindre mejetærskere til små brug er enkle og billigere, men alligevel driftssikre, fremhæver Karl Jørgen Nielsen, selvstændig maskinkonsulent. Han anbefaler dog, at undersøge mulighederne for reservedele.

De små mejetærskere er normalt enkle og driftssikre modeller. Tærskesystemet vil ofte være det gamle og velkendte med kun én tærskecylinder og halmvinde, som fungerer godt.

De større modeller vil derimod ofte være forbedret med ekstra udskillecylindere og eventuelt rotorer i stedet for halmrystere. Der er dog enkelte undtagelser, da der også findes mindre mejetærskere med rotorsystem.

Mejetærskerfabrikanternes mindste modeller varierer meget i størrelsen, fra ca. 150 hk til 300 hk.

En 300 hk mejetærsker burde kunne høste 250-300 ha årligt ved en kapacitet på to ha i timen, hvor en 150 hk maskine i dag sjældent høster mere end 150–200 ha. Derfor er de mindre modeller også bedst egnet til mindre eller mellemstore landbrug.

Pris, størrelse og udstyr

»Når der skal vælges blandt de mindre mejetærskere, har prisen stor betydning, da der ikke kan være tvivl om, at en dyrere maskine også har mere udstyr.

Har man taget beslutning om at ville høste selv og købe en ny mejetærsker, kan flere parametre spille ind på valget. Det kan være ønsket om en mejetærsker med lille egenvægt og samtidig en smal maskine ved vejtransport«, siger Karl Jørgen Nielsen, selvstændig maskinkonsulent med speciale i blandt andet reduceret jordbearbejdning.

»Automatisk indstilling af bro og solde, udbyttemåler, vandretliggende tømmesnegl og så videre er ikke standard på de mindste modeller. Ved at gå ned i udstyrsniveau og størrelse, kan det ses på prisen og også i kapacitet«, tilføjer han.

Korntankens størrelse har selvsagt stor betydning, da en større tank kan øge kapaciteten betydeligt. Dette kan være afgørende, hvis eksempelvis mejetærskeren selv skal fylde containere i enden af marken.

Motoreffekten spiller en væsentlig rolle, hvis der er meget halm, der skal snittes - og i kuperet terræn. Derfor bør man vurdere sit behov for snitning af halm samt størrelsen og udformningen på sine marker.

Det er klart, at også størrelsen på skærebordet har betydning. Her er mulighederne mange, idet forskellige skæreborde kan kobles på de fleste mejetærskere.

Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at de mindre modeller ikke er de mest solgte. Undersøg derfor muligheden for at skaffe reservedele, før der købes.

Oversigt: 7 mindre mejetærskere

Maskine 1-4

Maskine 5-7

Redaktionens deadline for denne artikel: oktober 2018. Oversigten er første gang bragt i Fagmagasinet MARK nr. 11, november 2018.

Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet for alle mindre mejetærskere, der forhandles i Danmark.

Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre mejetærskere på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

 

Faktaboks

Gode råd

  • Få en stabil maskine med gennemprøvede og driftssikre modeller til en mindre investering
  • Mindre mejetærskere er ofte enkle maskiner med et minimum af elektronisk udstyr
  • Tilpas motorstørrelse og tankstørrelse til dine behov
  • Vær opmærksom på muligheden for at anskaffe reservedele
  • En smal transportbredde er en af fordelene ved de små mejetærskere

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.