Overgang til pløjefri skal give bedre fleksibilitet på storlandbrug
HSH Agro håber, at de ved at gå over til pløjefri dyrkning kan spare en traktor og en mand ved etableringen af nogle af afgrøderne på de 1.400 hektar.

Vi har ingen ambition om at blive pløjefri på hele arealet. Men hvor jordboniteten, vejret og afgrøderne gør det muligt, vil vi undlade at pløje, og det er der særlig gode muligheder for i år«, siger Thomas Madsen.

Siden foråret har han været driftsleder på de 1.400 hektar, som de tre ejendomme Havnø Gods, Strandkær og Høgholdt driver sammen i HSH Agro I/S. Størstedelen af de 1.400 hektar er lerjord, og en del af jorden ligger så lavt, at den afvandes med pumpestationer. Men der er også sand- og siltjorder på en del af de arealer, som er tidligere havbund.

Sælger ikke plovene

"Vi ønsker ikke at sætte alt på et bræt. Derfor vil vi i år pløje nogle af arealerne, mens andre drives pløjefrit. På lerjorden vil det især være oplagt at undlade pløjning, ligesom det giver god mening efter vinterraps og hestebønner. Men vi har også siltjorder, hvor jorden pakker helt anderledes end lerjorden, og hvor der derfor er betydeligt større behov for at løsne jorden", siger Thomas Madsen.

"I sommer, da tørken var værst, kunne jeg på nogle marker stikke min tommestok ned i 47 cm dybe sprækker i jorden. Da vi tilberedte såbed til vinterraps og såede efterafgrøder, kunne vi også se, at jorden var usædvanlig porøs. Derfor mener vi, at det er oplagt chance for, at prøve kræfter med pløjefri dyrkning i dette efterår", siger Thomas Madsen.

Bedre fleksibilitet

Faktisk har HSH Agro allerede erfaringer med pløjefri dyrkning fra foråret.

"Vi fik ikke tilnærmelsesvis sået alt den vintersæd, vi havde planlagt i efteråret 2017. Derfor skulle vi så 950 hektar med vårsæd i foråret 2018. Det gav et voldsomt tidspres, og fik os til at erkende, at den såmaskine, vi havde, ikke kunne klare opgaven tilfredsstillende. Derfor købte vi en ny Horsch Focus, som kan løsne jorden i dybden, og som egner sig godt til pløjefri etablering", fortæller Thomas Madsen.

Han er klar over, at han ved at undlade pløjning sparer penge. Den største motivation for at undlade pløjning er dog den øgede fleksibilitet, han opnår ved, at han i stedet for at have to mand, der pløjer, og én mand, der sår, i fremtiden kan nøjes med én mand, der harver, og én mand, der sår.

Faktaboks

  • HSH Agro I/S. 
  • Fem kilometer øst for Hadsund.
  • Tager hul på pløjefri dyrkning af markbrug med 1.400 hektar

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.