Overraskende mange landmænd har ikke styr på pesticiderne

Ugen på Spidsen: Landbrugsstyrelsens kontrol viser, at en tredjedel af de danske landmænd overtræder reglerne for håndtering, brug og opbevaring af kemi. Kontrollen viser også, at der blandt de 736 kontrollerede ejendomme i 2019-20 var i gennemsnit to pesticidrelaterede overtrædelser pr. ejendom. Det er ganske enkelt ikke godt nok, hvis landbruget vil fremstå professionelt i forhold til håndtering af pesticider, mener denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Der er landmænd, som har fuldstændig styr på deres kemirum, og som fuldt ud lever op til alle regler, når det gælder håndtering, brug og opbevaring af planteværnsmidler. 

Men der er fortsat for mange ejendomme, hvor det halter.

Det viser Landbrugsstyrelsens kontrolstatistik for 2019-20. 

Ved kontrollen blev der på 2,6 pct. af ejendommene fundet midler, som var købt i udlandet. På 22,7 pct. af ejendommene blev der fundet ulovlige danske midler, ligesom der på 10,7 pct. af ejendommene blev konstateret ulovlig anvendelse af lovlige midler.

Køb af midler i udlandet kan ikke bortforklares, og det er der ingen undskyldninger for. 

Fund af ulovlige danske midler og ulovlig anvendelse af lovlige midler skal nedbringes. Heldigvis er det ikke så vanskeligt. Men det kræver faste rutiner og vilje til at gøre noget ved problemet.

Tjek kemirummet

Det bør være fast rutine, at kemirummet tjekkes mindst to gange årligt.

Det er oplagt, at gøre det nu, forud for vækstsæsonen, og igen om sommeren efter endt sprøjtesæson. 

Der er flere forskellige værktøjer, som du kan bruge, når du tjekker din kemibeholdning. Den nemmeste måde er at bruge app’en KemiTjek, men du kan også bruge positivlisten på Middeldatabasen. 

Med KemiTjek kan man scanne stregkoden på emballagen, så man straks får svar på, om midlet er lovligt at anvende og opbevare. 

Ved oprydningen på lageret kan man med fordel sikre sig at stille de ældste produkter et sted på hylden, så man sørger for at de anvendt først.

Det seje træk 

Ulovlig anvendelse af lovlige midler dækker over flere forhold.

Det kan være forkert dosis, manglende overholdelse af tidsfrister og afstandskrav, ligesom det kan være brug af et middel i en afgrøde, hvor midlet ikke er tilladt.

Det er ting, som desværre kan ske for selv den bedste. Men det er ting, der ikke må ske, hvis tallene fra den kedelige statistik fra Landbrugsstyrelsen skal bringes ned.

Det kræver en målrettet indsats fra både landmænd, maskinstationer og rådgivere - og det giver mening. For udover, at statistikken fra Landbrugsstyrelsen sætter danske landmænd i et dårligt lys, så er det også på alle måder ærgerligt, når de få midler landbruget efterhånden har tilbage ikke anvendes korrekt.

Det koster ærgrelser. Det koster i forhold til landbrugets image - og det kan koste både bøder og træk i støtten.

Det bliver derfor spændende at se, om næste års statistik fra Landbrugsstyrelsen giver anledning til at bringe den gode nyhed om, at landbruget efter en årrække nu har knækket kurven med pesticidrelaterede overtrædelser.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.