Overraskende sammenhæng mellem udbytte og svampebekæmpelse
Der er - modsat af, hvad mange tror - ikke højere merudbytter ved sprøjtning mod svampesygdomme på marker med et højt udbyttepotentiale end på marker med et lavt udbytteniveau.

Jo højere udbytter, jo bedre økonomi er der ved at sprøjte mod svampesygdomme i vinterhvede. Det tror flere i hvert fald.

Det viser sig dog at være forkert.

Der er nemlig kun meget svag sammenhæng mellem udbytteniveau og merudbytte for svampebekæmpelse, skriver Seges på LandbrugsInfo.

Udbredt misforståelse

»Det er ikke usædvanligt at høre, at høje udbytter kræver en højere indsats mod svampe. Det er dog en misforståelse«, siger Ghita Cordsen Nielsen, Landskonsulent hos Seges.

Hun henviser til en analyse af et stort antal landsforsøg fra 1992-2001, som i vinterhvede og vårbyg viste, at der var en meget lille - og ikke klar - sammenhæng mellem udbytteniveau og merudbytterne ved at bekæmpe svampesygdomme.

En tilsvarende analyse af forsøg fra vinterhvede på basis af 557 Landsforsøg i 2007-2015, viste det samme.

Ghita Cordsen Nielsen fortæller, at der er lavet tilsvarende opgørelser i England, som også viser, at der ikke opnås et større merudbytte ved at intensivere indsatsen mod svampesygdomme i marker med et højt udbytteniveau end i marker med et lavt udbytteniveau.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.