Påstand: Robotter bliver næste store revolution i marken

Ugen på spidsen: GPS, trådløs kommunikation og et godt innovationsmiljø i Odense har banet vej for førerløse køretøjer i marken, skriver denne uges klummeskribent for Mark Plus..

Fremtiden kan meget vel byde på en hær af små førerløse køretøjer, der klarer markarbejdet. De første er faktisk allerede sendt på arbejde i marken.

Umiddelbart kunne man tro, at landmænd ville være skeptiske for at betale flere hundrede tusinde kroner for de små førerløse enheder, som ikke nødvendig vis virker hundrede procent fra starten. Men sådan har det ikke været.

Innovative danske landmænd har taget godt imod de små førerløse væsner.

Derfor har man i dette forår kunnet se 12 små selvkørende FarmDroid-robotter køre rundt på markerne.

Robotterne har sået roer, som de i den kommende tid skal renholde.

Der er tale om ny og revolutionerende teknologi. En teknologi som meget vel kan blive det næste store revolutionerende skridt for planteavlen på linje med, da traktoren afløste heste i marken.

Danmark i front

At danske landmænd har taget godt imod robotterne er et eksempel på den innovation, der i generationer har kendetegnet dansk landbrug.

Det er denne lyst til at afprøve og videreudvikle ny teknologi, der gennem generationer har været afgørende for, at dansk landbrug er i front på en række områder.

FarmDroid er da også udviklet af to brødre, Jens og Christian Warming, som har rødder i landbruget. Sammen med Innovationsmiljøet Syddanmark A/S og robot-eksperten Esben Østergaard arbejder de nu målrettet på, at robotter bliver en integreret del af planteavlen.

Esben Østergaard har vist, at at det kan lade sig gøre, og at vi i Danmark ikke behøver, at stå i skyggen af det store udland.

Sammen med to kammerater startede han tilbage i 2004 firmaet Universal Robots. I 2008 var de klar til at sende de første robot-arme på markedet. Det udviklede sig hurtigt til en af nyere tids mest succesfulde virksomheder, som i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for ca. 2,3 mia. kroner.

Ikke alene gav det solid valuta. Det var også med til at gøre Odense kendt som en robot-klynge, hvor adskillige andre firmaer med stor succes har skabt robotter.

Det er det miljø og den iværksætterlyst, der skal være med til at sikre, at dansk landbrug også i fremtiden er med helt i front.

Det er derfor prisværdigt, at nogle landmænd allerede nu prøver kræfter med den ny teknologi - og i samarbejde med iværksættersjæle fra industrien skubber til den teknologiske udvikling, som om ganske få år kan være en helt naturlig og fuldt integreret del af planteavlen.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.