Pas på: Her er efterårets skadedyr nummer et i vintersæden
Ugen På Spidsen: Sneglene har nydt godt af en sommer med jævnlige byger, og at mange afgrøder har haft usædvanligt meget grønt plantemateriale i bunden. Snegle kan derfor blive et problem i dette efterår, mener denne uges klummeskribent på Mark Plus.

En tidlig bekæmpelse er afgørende for at få bugt med agersnegle.

På marker, hvor man i god tid konstaterer problemer med de små slimede kræ - eller deres æg - bør jordbearbejdning være et af våbnene i kampen mod de små skadegørere.

Problemet med snegle er værst på lerjord - og på marker, hvor der har været 'fugtige' forfrugter som for eksempel vinterraps eller frøgræs.

I år har der tilmed været en del kornmarker, hvor ukrudtsbekæmpelsen ikke har været tilfredsstillende, og hvor der derfor kan blive problemer med snegle.

Vær på forkant

Det er altafgørende at opdage sneglene tidligt, hvis der skal opnås en god bekæmpelse.

Det bedste våben mod snegle er et par gummistøvler, en lommelygte og et par skarpe øjne. Sneglene er især fremme om natten. Kig under planterester og jordknolde.

Der kan være snegle i alle størrelser og små dynger af 2 mm glasklare snegleæg i stubben og andre hulrum i jorden. Brug også fælder til at opdage sneglene i tide.

Sort jord

Harvning og anden jordbearbejdning er et godt værn mod snegle. Harvning har størst effekt under tørre forhold.

Harvning før såning af vintersæd kan udsætte såningen. Såningen bør dog ikke udsættes så meget, at kornet fremspirer langsomt. Ved en langsom fremspiring kan sneglene nemlig lettere følge med til at 'afgræsse' afgrøden i takt med at den spirer frem.

Sørg også for at pakke jorden godt i forbindelse med etableringen, så såbedet efterlades uden for mange knolde og hulrum, hvor sneglene kan gemme sig.

Ved selve såningen skal man sørge for, at udsæden kommer i jorden. Der er lavet forsøg, hvor skaderne på hvedekerner er blevet reduceret med ca. 70 pct. ved at øge sådybden fra 2 til 4 cm.

Overvej vårsæd

På marker med massive snegleforekomster bør man overveje, om der i stedet for vinterraps eller vintersæd skal dyrkes vårsæd.

Bekæmpelse i efteråret er nemlig ofte en dyr affære, hvor der i en del tilfælde ikke opnås en tilfredsstillende bekæmpelse. Derfor kan det være en fordel, at så vårsæd, hvor snegle sjældent er et problem.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.