Pløjefri landmænd holder fast: Klimagevinst er tydelig
Conservation Agriculture nedleder en masse CO2, siger Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK).

På Plantekongressen i Herning denne uge sagde en forsker fra Aarhus Universitet, at der mangler er bevis for, at pløjefri dyrkning er en gevinst for klimaet.

"Beviserne for at reduceret jordbearbejdning fremmer lagring af kulstof i jorden, er ikke overbevisende. Og de første artikler om lagring af kulstof i jorden afspejlede sandsynligvis dels en over-entusiasme, dels mangel på data," sagde seniorforsker Elly Møller Hansen, Aarhus Universitet, Foulum.

Det er til gengæld Elly Møller Hansens argumenter, der er svage, mener Hans Dahm, formand i Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK).

Han henviser til en erklæring i forbindelse med klimatopmødet COP21 i Paris i december, hvor repræsentanter for 24 lande og en lang række organisationer skrev under på, at deres udledninger af CO2 opvejes via en årlig nedledning af hvad, der svarer til 0,4 procent af jordbundens nuværende indhold af kulstof.

"Når så mange står bag en sådan erklæring, virker det mildest talt forbløffende, at en enkelt forsker fra Aarhus Universitet, Elly Møller Hansen, påstår noget helt andet," siger Hans Dahm.

FRDK er meget uenig i hendes konklusion om, at det næppe kan lade sig gøre at nedlede og fastholde CO2 fra atmosfæren i landbrugsjorden.

"Hendes kilder er nogle få, udvalgte udenlandske forskere og så et dansk forsøg, som intet har at gøre med den dyrkningspraksis, som udføres i praksis."

"Når man dyrker pløjefrit med et godt sædskifte, snittet halm, efterafgrøder og helt minimal jordbearbejdning, får man uden tvivl mere kulstof i jorden."

"Det har mange forsøg i udlandet og en enkelt, ny dansk undersøgelse vist klokkeklart," siger Hans Dahm.

Både FAO og EU tror på nedledning af CO2

Det eneste effektive dyrkningssystem til nedledning af CO2 er Conservation Agriculture, som allerede er internationalt anerkendt til formålet - både af FAO og mange EU-politikere.

"Med Conservation Agriculture får landmanden en sund jord, som er det modsatte af ørken. En sund jord er karakteriseret ved, at den strutter af frugtbarhed og biodiversitet på alle mulige måder. Den kræver heller ikke nær så meget kvælstof fra kunstgødning og nær så stor brug af sprøjtemidler, fordi sund jord har en sund balance.
Hele forudsætningen for at få en sund jord er, at den er godt fyldt op med kulstof. Det eneste sted, dette kulstof kan komme fra, er atmosfæren. Der er således en indlysende positiv sammenhæng mellem at opnå en sund jord og reducere atmosfærens indhold af den skadelige klimagas CO2," skriver foreningen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.