Pløjefri landmand sår majsen direkte i grøn efterafgrøde

For at spare penge på etablering og ukrudtsbekæmpelse sår Tommy Nielsen majs direkte i en tæt, grøn efterafgrøde.

"Vi har hængt en ekstra vægtklods på 40 kg på hver såenhed, så vi kan få maskintrykket i jorden og skåret en ordentlig sårille i den tætte efterafgrøde, så majsen placeres i optimal dybde. 12 vægtklodser i alt, da det er en 12-rækket såmaskine. Og så kører vi meget langsomt, når vi sår.

Det er sådan set det, der skal til, for at vi kan så direkte i en grøn efterafgrøde med vores almindelige skiveskærssåmaskine til majs (Gaspardo). Vi har egentlig bare kastet os ud i det«.

Det fortæller Tommy Nielsen fra Hejnsvig, der dyrker majs og andre grovfoderafgrøder til sine køer.

Det er andet år, han sår majsen direkte i en grøn overvintrende efterafgrøde. Sidste år gik det godt, og han avlede over 10.000 FE pr. ha på den lette JB1 jord. Og i år ser udgangspunktet endnu bedre ud.

»Sidste år var første år, vi prøvede metoden. Da havde jeg kun sat vægtklodser på, og det gik fint. I år har jeg også sat ekstra fjedre på«.

Hans mål med at så direkte i efterafgrøder er at spare både penge og arbejde - dels på etablering, dels på ukrudtsbekæmpelsen.

»Jeg såede efterafgrødeblandingen ud 8. august. De overvintrende arter er i år rug, vintervikke, blodkløver og cikorie, og de skal stå og dække for ukrudtet her i foråret.

Efter såning sprøjtes efterafgrøden ned med glyphosat, når vejret er til det. Den falder lidt sammen, men dækker stadig jorden, så ukrudtet ikke får fodfæste. Men majsen kan sagtens spire op igennem.

Og den glyphosat-sprøjtning skulle gerne være den eneste ukrudtsbekæmpelse, der er brug for. Det var det sidste år - med godt resultat«, fortæller Tommy Nielsen.

Og det må jo siges at være meget billigt i majs.

Miljøskadet af pløjefri

En sidegevinst er, at efterafgrøden samtidig løsner den lette JB1-jord til majsen, da den meget nemt kan få kompakte lag. Og så gør den sandjorden mere frugtbar.

«Jeg kan jo godt lide at se en grøn mark. Man bliver nok lidt miljøskadet af at køre pløjefri. Jeg vil helst ikke se noget, der er sort«.

Tommy Nielsen driver al sin jord pløjefrit - det sidste pløjede han i 2012. I de første år harvede han, og så har han bevæget sig mere og mere over mod Conservation Agriculture, hvor man sår direkte uden jordbearbejdning, aldrig har bar jord og altid har varieret sædskifte.

»Jeg minimerer harvning, hvor jeg kan. Så lidt som muligt. Men det må helst ikke koste for meget i udbytte«, siger han.

Faktaboks

Tommy Nielsen

  • Hejnsvig ved Billund. 
  • Driver et kvægbrug på let jord.
  • Sår majs direkte i en ikke-nedsprøjtet overvintrende efterafgrøde.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.