Pløjefri majs mere end halverer udledning af klimagasser

I tysk forsøg var udledningen af klimagasser reduceret med 57 procent ved direkte såning af majs frem for såning i pløjet jord.

Et tysk forsøg viser, at direkte såning af majs frem for såning i pløjet jord kan reducere udledning af drivhusgasser med op til 57 procent - men forskerne jubler dog ikke endnu. 

I det femårige forsøg udført ved Christian-Albrechts Universitet i Kiel blev emissionen af drivhusgasser i to af forsøgsårene målt for parcellerne, hvor majsen blev sået henholdsvis direkte og i pløjet jord, fortæller netavisen agrarheute.

Der blev opnået cirka samme udbytte ved de to dyrkningsmetoder, og desuden blev jordstruktur og vandindhold forbedret på den pløjefri jord.  

Forskerne betragter nedbrydningen af jordkulstof som den afgørende årsag til den forskel i emissionsniveauer, der blev fundet. Under pløjning af jorden sker der nemlig en forstærket nedbrydning af organisk materiale i jorden, og kulstof frigives i form af CO2.

På parceller sået uden forudgående pløjning sås ved gentagen dyrkning af majs også et fald i indhold af organisk stof i jorden, men på et lavere niveau. 

For at stabilisere indholdet af kulstof i jorden på sigt, ser forskerne det som nødvendigt at supplere sædskiftet med en grøngødningsafgrøde som fx kløvergræs.

Forskerne ser dog ikke udelukkende optimistisk på fremtidens muligheder for at praktisere direkte såning trods dyrkningsmetodens klimamæssige fordele. Usikkerheden bunder i den sandsynlige tyske udfasning af glyphosat, som vil gøre det vanskeligt at bekæmpe ukrudt i det pløjefri system.

Derfor efterlyser forskerne udvikling af alternativer aktivstoffer, der kan anvendes i fremtidens pløjefri landbrug.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.