Pløjefri og økolog: "Udbytterne er øget"

Peter Bay Knudsen har stor succes med pløjefri øko-grøntsager.

Normalt forbinder man ikke grøntsager og andre højværdiafgrøder med pløjefri dyrkning – og da slet ikke, hvis de dyrkes økologisk.

Men Peter Bay Knudsen fra Tåsinge har haft stor succes med at sælge ploven og dyrke sine 140 hektar med økologiske grøntsager og kartofler pløjefrit og med faste kørespor.

”Udbytterne er øget, og jeg er sikker på, at jeg har fået en markant bedre udnyttelse af næringsstofferne,” fortalte Peter Bay Knudsen på Økologisk Landsforenings stand på Agromek.

Han omlagde til økologi i 1998, og dyrker i alt 250 hektar på ejendommen Skiftekær.

”Sidste år pløjede jeg 15 hektar. Men nu er ploven droppet fuldstændigt. Dermed kan jeg dyrke grøntsager og kartofler i 2,15 meter brede bede, hvor jorden ikke forstyrres. Det giver en fantastisk jord, hvor afgrødernes rødder har optimale forhold for at optage vand og næringsstoffer,” siger Peter Bay Knudsen.

Han planlægger sædskiftet, så han på en del af arealet dyrker rødkløver i renbestand. Rødkløveren optager kvælstof fra luften, og skal dermed sikre, at højværdiafgrøderne får tilført tilstrækkeligt kvælstof.

”Jeg er ikke i tvivl om, at de faste kørespor og pløjefri dyrkning sikrer en hurtig omsætning af plantematerialet, da regnorme og mikroorganismer i jorden ikke bliver forstyrret. Tilmed har jorden har en god struktur, fordi den ikke bliver pakket af tunge maskiner,” siger Peter Bay Knudsen.

Han har medvirket i en række forsøg, hvor resultaterne er lige på trapperne. Dermed kan han få præcise tal for, hvor stor gevinst han har haft ved at gå over til at dyrke afgrøderne pløjefrit og med faste kørespor.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.