Planteavler har gjort kendt ukrudtsart til sin levevej
Ugen på Spidsen: Dansk landbrug skal nytænke og overlade dyrkning af bulkvarer til landmænd i andre lande. At det kan lade sig gøre, er Michael Mohr Jensen fra Nørre Åby et eksempel på, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Fandens mælkebøtte. Præcis, hvor navnet stammer fra, ved jeg ikke. Men mange landmænd har gennem tiden bandet af det genstridige ukrudt med de flotte gule blomster.

På Fyn kan man møde en økologisk landmand, som har gjort mælkebøtter til sin levevej.

Et trin op i værdikæden

Det startede i det små, da Michael Mohr Jensen i 2010 overtog Fyns Mælkebøttesaft.

Siden er det gået stærkt.

Så stærkt, at han i dag dyrker 10 hektar med mælkebøtter og 20 hektar med rødkløver.

Saften presses ud af det friske plantemateriale, tilsættes mælkesyre og krydderurter, hældes på to-liters bag in box - og wupti-hvabehar - så kan Matas og Helsam sælge det til 300 kroner pr. pakke.

Det skal lige siges, at Michael Mohr Jensen ikke får 300 kroner pr. pakke. Og det skal lige siges, at han ikke afsætter alle de 60.000 liter mælkebøttesaft og de 600.000 liter rødkløversaft, han producerer.

Men Michael Mohr Jensen er et godt eksempel på, at danske landmænd kan meget andet, end at dyrke bulkvarer.

Tænk alternativt

Der er ikke basis for, at alle danske landmænd dyrker mælkebøtter, som er kendt for at være godt for fordøjelsen, ligesom den har ry for at være god mod gigt.

Eskjær satser på højværdiafgrøder som kartofler, spinatfrø og hybrid-vibygMark 20. april · 00:00

Der er heller ikke basis for, at alle danske landmænd dyrker rødkløver, som indeholder østrogenlignende stoffer, der har dokumenteret effekt overfor kvinders hedeture i overgangsalderen - og som samtidig har vist sig at have gavnlig effekt overfor knogleskørhed.

Men Michael Mohr Jensen har vist, hvordan det er muligt at øge værdien af afgrøderne på marken mangefold ved at tænke alternativt, og ved at bevæge sig et trin op i afsætningskæden.

Det er en af de veje, dansk landbrug skal gå i fremtiden.

Det skal vi, fordi landmænd i andre dele af verden kan producere bulkvarer billigere end os. Og det skal vi, fordi danske landmænd er innovative og omstillingsparate. Og det skal vi fordi dansk landbrug i forhold til kvalitet og sporbarhed er adskillige skridt foran landmænd i mange andre lande.

Kunsten er, at få en god ide - og at turde føre den ud i livet.

I juli-udgaven af fagmagasinet MARK kan du læse mere om, hvordan Michael Mohr Jensen har gjort saft fra mælkebøtter og rødkløver til sin levevej.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.