Planteavler i 20 år: Høsten ser fornuftig ud

Siden 1999 har fjerde generation på gården, Vagn Dinesen, været planteavler, og han er begyndt på årets høst af engrapgræs i Skælskør. Selvom han ønsker det, er det ikke planen, at børnene overtager gården.

Det gule monster af en maskine trasker langsomt derudad på markerne med engrapgræs. Med cirka to km/t er 54-årige Vagn Dinesen gået i gang med at høste i alt 23 hektar med engrapgræs på sin bedrift Birkemose i Skælskør.

Den 10 år gamle New Holland CR9080 har siden i går, tirsdag, kørt langsomt, så Vagn Dinesen ikke taber for meget af høsten, fordi frøene er små.

"Det ser indtil videre fornuftigt ud. Jeg startede med at høste i går eftermiddags og begyndte igen i dag. Der havde ikke været så høj luftfugtighed i nat, hvilket er fint. Jeg tror ikke, vi bliver færdige i dag, for jeg kommer kun igennem én hektar i timen," siger han og fortsætter:

"Ved frø som engrapsgræs er den største udfordring at holde det rent for ukrudt, men det ser rigtig godt ud nu," siger han.

I alt har bedriften 210 hektar med blandet planteavl. Selvom mejetærskeren lige nu kører langsomt igennem lerjorden af typen JB-6-7, har Vagn Dinesen høstet over to tons råvarer med engrapgræs, der har en vandprocent på 11. Han regner med at kommer over middel på 13-1400 kg renvarer pr. hektar.

"Høsten ser god ud i år. Det er tørt, så det skal bare luftes på gården. Så håber jeg på at holde ferie. Jeg skal nok lave noget alligevel, men jeg regner ikke med at skulle ud og køre igen før om 14 dage," lyder det fra den glade landmand.

Følge fars fodspor

Som fjerde generation på gården har Vagn Dinesen arbejdet med planteavl i 20 år siden 1999. Han kan bedst lide at arbejde med frø, "for det er der flest penge i". Selvom det er hans ønske, er der ingen af hans tre børn, der ønsker at gå i deres fars fodspor.

Heller ikke hans ældste søn på 14 år, der sidder bag rattet på den gule mejetærsker på billederne.

"Tais er min ældste søn, men det er ikke planen, han skal være landmand. Interessen er der ikke, men der kan ske meget endnu. Han vil gerne hjælpe, men landbruget er ikke noget, han brænder for. Det er nok den vej, udviklingen går, og jeg skal ikke tvinge nogen af børnene til at arbejde i landbruget. De skal brænde minimum 120 procent for det," siger han.

Gården overtog Vagn Dinesen efter sine forældre og gik fra 90 hektar til 210. Han foretrækker at arbejde med plantefrø, men ved siden af dyrker han også spinat, vinterraps, hvede og vårbyg. Årets høst af engrapgræs er med DLF som aftager. 

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Vagn Dinesen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019Udfyld felterne med information og kontaktoplysningerUpload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.