Planteavler: Jeg har den sundeste jord nord for Limfjorden
Søren Hagaard Christensen har ikke brugt insektmidler de seneste to år, og forarbejder heller ikke jorden inden såning.

Søren Havgaard Christensen har i alt 320 hektar fordelt på to ejendomme i Vendsyssel. 

Siden 2013 har den nordjyske landmand omlagt sin bedrift til no-till, og under tirsdagens oplæg til plantekongressen delte han ud af sine erfaringer med no-till og Conservation Agriculture-landbrug. 

I de seneste to år har Søren Havgaard Christensen ikke brugt insektmidler på sine marker, selvom han blandt andet har været ramt af bladlus. 

Hans grundholdning er, at jorden og dens indhold af mikroorganismer kan klare størstedelen selv, og derfor kan fx. sprøjtemidler, bejdsemidler og gødning begrænses. 

Søren Havgaard Christensen går derfor efter at have en sund jord med god biologisk aktivitet, så planterne har de bedste betingelser for at klare udfordringer med skadedyr og sygdomme selv. 

Den sunde jord prøver han blandt andet at opnå ved et 10-årligt sædskifte med vårbyg, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede, havre, vårbyg med græsudlæg, rajgræs og hestebønner. 

Savner modige rådgivere

Søren Havgaard Christensen er vant til at tage chancer i hverdagen, da der er risiko for store udbyttetab, hvis han vælger at sætte sit lid til planternes naturlige modstandskraft i stedet for at sprøjte ved tegn på skadedyr og sygdom. 

"Tør man ikke tage en chance, så kommer man aldrig videre." , udtaler Søren Havgaard Christensen i den forbindelse. 

Planteavlskonsulenterne er derimod ikke lige så chancevillige, føler han.

Han uddyber, at konsulenternes råd ofte bygger på, at sprøjtning er en god idé for en sikkerheds skyld. En slags forsikring man køber. 

Det betyder, at Søren Havgaard Christensen ofte selv afgør, hvorvidt det er nødvendigt med sprøjtning på hans marker, i stedet for at spørge konsulenter til råds. 

OBS. Tidligere var der tilknyttet et misvisende billede af Søren Christensen, der står på en udrænet mark til denne artikel. Landbrugsavisen.dk. beklager og har naturligvis fjernet billedet.

Emneord Plantekongres 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.