Planteavler med fantastisk jord: Alle vores afgrøder skal bruges til fødevarer

Der er stor forskel på det sædskifte, som Jens Møller Olsen har på sine 140 hektar dyndjord på Klintsø, og på det sædskifte han praktiserer på den høje jord tæt ved Almegård. Fælles for alle afgrøder er, at de bruges som fødevarer.

Med 140 hektar udtørret søbund i markplanen har gulerødder og kartofler gennem mange år haft en central position i sædskiftet på Almegård.

Jorden på Klintsø er ideel til dyrkning af grøntsager, og bliver brandet som en del af Lammefjorden.

Men Jens Møller Olsen dyrker også vinterhvede, vårbyg, rug, blomsterfrø og spinat på sine i alt 236 hektar med planteavl i Odsherred.

Fantastisk jord

»Dyndjorden på Klintsø er fantastisk til grøntsager. Gulerødder og kartofler kan gro ugeneret. Det giver glatte, blanke gulerødder og kartofler med en god skin-finish«, fortæller Jens Møller Olsen. 

Målet er, at lave gulerødder, som er 20 cm lange og cylindriske, så de passer til de bakker, de skal sælges i. 

Derfor er det vigtigt, at såtid og udsædsmængde er tilpasset sorten og den jordtype, gulerødderne dyrkes på.

Fokus på højværdiafgrøder

»Vi sætter baren højt og bestræber os på at lave sunde og velsmagende fødevarer. Med mange højværdiafgrøder i sædskiftet er vi dog meget afhængige af at kunne afsætte vores varer«, siger Jens Møller Olsen. 

Det har han for alvor mærket i år, hvor KiMs, grundet nedgang i produktionen, har måttet nedjustere deres råvaremængder. Dermed blev der ikke plads til kartofler fra Almegård. 

Normalt dyrker Jens Møller Olsen 25 hektar kartofler. Han arbejder derfor på at få en aftale i stand med en ny aftager. 

På samme måde varierer arealet med spinat og blomsterfrø. Det har betydet, at der heller ikke er blevet plads til Chrysanthemum blomsterfrø i markplanen i år. Til gengæld fik han for femte år kontrakt på dyrkning af spinat.

I maj-udgaven af fagmagasinet MARK kan du læse mere om, hvordan Jens Møller Olsen planlægger sine to meget forskellige sædskifter - og hvordan han bestræber sig på, at dyrke sunde og velsmagende fødevarer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.