Planteavler med rekordudbytter: 2020 har været mit bedste år
Frederik Rasmussen har i år oplevet rekordudbytte i spinat, hvede - og måske sukkerroer. Det eneste, der trækker ned, er rødsvingel.

"Det har været det bedste år, siden jeg blev selvstændig i 2015«, fortæller Frederik Rasmussen.

Spinaten gav imponerende 2.425 kg renvare pr. hektar. Det svarer til indeks 229.

Hveden gav rekordudbytte med 10,5-11 ton pr. hektar, mens vårbyggen gav et middeludbytte på ca. 8 ton pr. hektar.

Optagningen af roerne trækker lidt ud, men tegner også til udbytter tæt på rekord-niveau.

Den eneste afgrøde, der har skuffet, er rødsvingel. Udbyttet er endnu ikke gjort op, men de ca. 1.300 kg råvare er 20 pct. mindre end forventet. Det skyldes først og fremmest, at frøene vejer for lidt.

God roehøst

Sukkerroerne på de 14 hektar, som Frederik Rasmussen har taget op, gav 15,6 ton polsukker pr. hektar.

»Roerne på de 48 hektar, som stadig sidder i jorden, tager fortsat på. Jeg tror derfor, at det er realistisk, at vi kommer over 15 ton polsukker pr. hektar i år, også selv om der er en mark, hvor der er lidt spring i rækkerne«, siger Frederik Rasmussen.

Han har tidligere høstet 15 ton polsukker pr. hektar. Det var dog på et mindre areal end de 62 hektar, han dyrker med roer i år.

Normalt høster han 13,5-14 ton polsukker pr. hektar. Han er derfor spændt på at se, om udbytterne i år sniger sig over 15 ton polsukker pr. hektar - og dermed en ny udbytterekord.

»Fabrikken kører stadig ikke helt stabilt. Jeg skal levere 14 hektar på næste lørdag. Jeg regner dog med, at kampagnen strækker sig et stykke ind i januar, og jeg har 22 hektar roer, som skal lægges i kule«, siger Frederik Rasmussen.

Faktaboks

Frederik Rasmussen

  • Eriksholm v. Maribo, Lolland.
  • Driver 330 ha ren planteavl.
  • Dyrker sukkerroer, spinat, strandsvingel, rødsvingel, vårbyg og vinterhvede.
  • Jordtype: JB 6-7. Jorden pløjes.
  • Udfordring: Roerne på 11,5 ha er ikke bejdset med Gaucho.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.