Planteavler: Vandingsgrejet kører i fuldt tempo – afgrøderne tegner godt

Blog fra plantebedriften: Takket være køligt vejr har vandingsmaskinerne kunnet følge med fordampningen, men der må gerne snart komme mere vand fra oven, synes Viggo Conradsen.

Af Viggo Nissen Conradsen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Det har været lige på nippet til, at vi har fået tørkeskader, men det er lige afværget. Vi har været heldige at få lidt vand indimellem, og med de ret lave temperaturer har vi kunnet følge med. Vandingsgrejet har ellers kørt på fuldt tempo.

Det kølige vejr har også givet os et lidt større vindue til at klare forårssprøjtningerne med ukrudtsbekæmpelse osv. fordi afgrøderne ikke er vokset så hurtigt.

Det betyder, at der er mulighed for en ganske pæn høst, hvis varmen kommer og der kommer mere vand.

Vårbyg står fint

Jeg har lige været gennem vårbyggen med planteavlskonsulenten. Der er lidt bygbladplet, så vi kører med en lav svampedosering og tager så lidt vækstreguleringsmiddel med.

I en tredjedel af vårbyggen, den der er længst fremme, kører vi nu med 3. omgang kvælstof, 20-30 kg. Det ser vårbyggen ud til at kunne trække i år. Dermed når vi op på 140-145 kg N i alt. Resten vurderer vi, når den er nået lidt længere. Det kan være, at den også skal have en tredje omgang kvælstof, og det kan være, at den ikke skal.

Ukrudtsbekæmpelse

For en måned siden stod vi midt i en sandfygning, mens planterne spirede frem. Vi forventede ikke, at vores afgrøder tog skade, og det kan vi heldigvis bekræfte nu, at de heller ikke gjorde.

Ellers er vi lige nu godt på vej med ukrudtsbekæmpelse i majs og kartofler.

Kartoflerne blev sprøjtet med Round up og Fenix lige inden fremspiring. Heldigvis har vi nu også fået en godkendelse af Titus igen. Vi har også bestilt det hjem, men ingen ved, hvornår det dukker op. Firmaet producerer det kun på bestilling, og derfor blev produktionen først sat i gang, da godkendelsen kom. Nu bestiller alle så max dosis hjem. Man har lov at sprøjte med 30 gram pr. hektar, så det er det, der står på bestillingssedlerne, selv om man normalt kun bruger 15 gram.

Vi håber det kommer snart, for vi vil helst bruge det om en uges tid. Hvis vi kommer senere end det, bliver vi nødt til at hæve dosis. Det er, hvad der kommer ud af at være længe om at godkende midlerne!

Faktaboks

Viggo Nissen Conradsen

  • Ejer planteavlsbedriften Nødbjerggård ved Agerbæk, Vestjylland. Blogger til Mark Plus
  • Tre ansatte
  • 800 hektar, heraf er ca. 100 hektar ejet, JB 1 og 3
  • Markplan 2019: Stivelseskartofler, læggekartofler, majs til foder og biogas, vinterhvede, vinterbyg, vinterrug, slætgræs, ital. rajgræs og vårbyg
  • Vandingsmulighed for cirka trefjerde dele af arealet
  • I højsædet er præcision med hensyn til gødskning og sprøjtning, lave omkostninger, brugte maskiner, rene marker og sikkerhed i dyrkningen

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.