Det er primært igennem reduktion af kødproduktionen, men også landbrugsproduktionen, at EU’s klimamål for 2030 skal nås.
På Plantekongres 2017, som holdes i Herning den 17.-18. januar, kan du høre professor Jørgen E. Olesen, fra Aarhus Universitet, fortælle om den faglige begrundelse for de drastiske indgreb – også set i et internationalt perspektiv.
Vanskeligt at sætte tal på udledning
Landbruget bidrager med cirka 20 procent af de samlede danske udledninger af drivhusgasser målt i klimapåvirkning. Men ifølge Jørgen E. Olesen er det er vanskeligt at opgøre udledningen fra landbruget nøjagtigt.
Det skyldes, at landbrugets udledninger kompliceres af, at der også er betydelige udledninger af CO2 i forbindelse med opdyrkning af nye landbrugsarealer.
Til gengæld kan der ved ændring i landbrugspraksis lagres kulstof i jorden, og jorden kan dermed opsuge CO2.
Ændringerne i jordens indhold af kulstof lader sig kun vanskeligt måle, da der er tale om små ændringer i store puljer og disse ændringer også varierer betydeligt inden for forholdsvis korte afstande.
Derfor opgøres udledningerne oftest ved anvendelse af den samme metode, som indgår i de nationale beregninger af udledningerne af drivhusgasser, og som i stort omfang anvender emissionsfaktorer.
Relaterede artikler
Kommentarer