
Ny forskning fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet viser, hvordan planters udskillelse af kemiske stoffer påvirker sammensætningen af mikrobiomet (samfundet af mikroorganismer) i og omkring plantens rødder, således at plantepatogener bliver holdt på afstand, og planten dermed bliver mindre sårbar overfor infektioner.
Men det er en hårfin balance, da for lidt eller for meget af de kemiske stoffer kan påvirke sammensætningen af de gavnlige mikroorganismer negativt.
Det fortæller DCA, Center for Fødevarer og Jordbrug på deres hjemmeside.
Læs hele artiklen her
Planterne er med andre ord afhængige af mikrobiomets sammensætning, og måske netop derfor har de en evne til at udskille forskellige kemiske stoffer, der påvirker mikrobiomet på måder, som er gavnlige for planten selv.
”Vi har undersøgt, hvordan enten manglen på eller en overproduktion af bestemte kemiske stoffer fra planterne kan påvirke sammensætningen af mikrobiomet i plantens rødder. Overordnet set antager vi nemlig, at planterne tiltrækker gavnlige mikroorganismer og forsøger at holde de skadelige væk blandt andet ved hjælp af specifikke kemiske stoffer,” siger Mogens Nicolaisen, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet..
Flavonoiderne er en gruppe af de stoffer som planter udskiller og som er vist at kunne påvirke mikrobiomet omkring planterne. Derfor har forskere for Institut for Agroøkologi studeret denne gruppe stoffer.
Kommentarer