Pludselig gik det stærkt: Sønderjysk landmand høster vinterbyg med perfekt vandprocent

Landmand Torben Lei måtte i en ruf få gang i mejetærskeren, da vinterbyggen på grund af det knastørre vejr blev klar med et vandindhold på 14-15 procent.

Så skete det. Høsten af årets vinterbyg kom for alvor i gang især i den sydlige del af landet. Det gjaldt også hos Torben Lei fra bedriften Bækgaard ved Sønderborg, hvor han driver 680 hektar.

"Pludselig gik det stærkt her til sidst med det varme vejr", siger han, da LandbrugsAvisen fanger ham på telefonen fra traktor-cockpittet.

Tirsdag og onsdag høstede de på bedriften den tidlige hybrid-vinterbyg. Vandprocenten lå perfekt på mellem 14 og 15 procent, og den var vækstreguleret korrekt, så den stod op ved høst.

9,5 til 10 ton pr. hektar

"Det er første gang, vi kører med hybrid-vinterbyggen – og den lever positivt op til forventningerne med et udbytte på mellem 9,5 og 10 ton pr. hektar", siger Torben Lei.

Torsdag byder programmet på høst af den normale seksradede byg på en lidt anden jordtype. Her lå vandprocenten på 15-16 procent efter nogle få millimeter morgenregn, og de første meldinger lød på et udbytte på cirka 10 ton pr. hektar.

Flere steder i det sønderjyske og på Fyn kom mejestærkerne også på arbejde i denne uge. På baggrund af de første få meldinger fra landmændene vurderer planteavlskonsulent Nis Callesen fra Landbosyd, at vi vil se et pænt udbytte af vinterbyg i år.

"Jeg vil kalde det et jævnt år til plussiden", lyder hans foreløbige vurdering.

Han og flere andre påpeger dog, at angreb fra den bladlus-overførte havrerødsot, som fik ekstra gode betingelser på grund af det milde efterår, vil påvirke udbyttet flere steder.

Hos Torben Lei i Vester Snogbæk på Sundeved blev der høstet 18 hektar tirsdag og 10 hektar onsdag.

"Jeg regner med, at de resterende 40 hektar er høstet før weekenden", siger han.

Hurtig modning

Torben Leis vinterbyg skal bruges til foder og opbevares i gastætte siloer. Den skal anvendes på hans egen bedrift, der årligt producerer 32.000 slagtesvin.

Sol fra en skyfri himmel og en fønvind har tørret afgrøderne yderligere i denne uge. Og det varme vejr får Torben Lei til at tro på, at høsten kommer tidligt.

"Hvis vejret fortsætter på denne måde, vil vi kunne gå i gang med vinterhveden allerede om 14 dage", siger han.

 

Bedriften Bækgaard

 • Bækgaard lidt uden for Sønderborg ejes og drives af Torben Lei, der er 8. generation på bedriften.
 • Bedriften består af fem ejede og lejede ejendomme og 680 hektar jord.
 • Hvert år producerer de 32.000 slagtesvin.

Artiklen er siden publicering opdateret med fotos fra høsten torsdag.

Flere fotos fra høsten:

Med de indsendte billeder og videoen deltager Christoffer Lei i konkurrencen 'Skyd Høsten bedst' og 'Skyd Bedste Video'

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

SKYD HØSTEN 2021 - SÅDAN GØR DU

Skyd Høsten Bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

 • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
 • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 700 kr.
 • Ugevindere trækkes fra uge 28.
 • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move bluetooth-højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
 • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner. 

Skyd Bedste Video:

Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige.

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden. 

  Emneord Skyd høsten 2021

  Kommentarer

  Sponsoreret indhold

  Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.